Toplumsal Dış Haberler

Baskında ölen polis anıldı, G-7 darbeyi kınadı, Venezuela aşıya erişemiyor, Navalny’in cezası belli oldu, El-Bab’da bombalı saldırı, İsrail’de obezite alarmı...

Dünyadan haberler köşemizde, kısa kısa dünyada öne çıkan gelişmeleri derledik.


BASKINDA ÖLEN POLİS ANILDI
Joe Biden, 6 Ocak’taki Capitol baskınında hayatını kaybeden Capitol binası polisi Brian D. Sicknick için düzenlenen anmaya katıldı. Trump’ın görevi devretmesine iki hafta kala destekçilerince düzenlenen baskında 4 isyancı öldürülmüş, 1 polis hayatını kaybetmişti.


Myanmar'da darbeG-7 DARBEYİ KINADI
Dünyanın en gelişmiş 7 ülkesini kapsayan G-7 grubunun dış işleri bakanları bugün yaptıkları açıklamayla Myanmar’daki askeri darbeyi kınadı. Ülkenin seçilmiş başbakanı Aung San Suu Kyi de dahil olmak üzere haksız yere gözaltına alınan herkesin bırakılmasını istediler.


VENEZUELA AŞIYA ERİŞEMİYOR
Venezuela’nın aşıya erişimi zora girdi. ABD ablukası nedeniyle ülkenin tüm bankacılık kurumlarıyla ilişkisi kesildiği için Venezuela’nın yurt dışındaki tüm hesapları donduruldu. Öte yandan 1 milyon 425 ila 2 milyon 409 bin doz arasında Astra-Zeneca aşısının ülkeye şubat sonunda teslim edilmesi bekleniyor. Fakat bu aşıların şubat sonunda teslim alınabilmesi için ödemelerin 9 Şubat’ta yapılması gerekiyor.


NAVALNY’İN CEZASI BELLİ OLDU
Batıcı Rus muhalif lider Alexey Navalny’nin zimmete para geçirme suçundan aldığı ertelenmiş hapis cezası uygulamaya konulacak. Rus mahkeme, muhalif liderin ertelenen cezası 3 yıl 6 ay olarak yatmasına karar verdi. Navalny’in serbest bırakılması her hafta sonu destekçilerince eylemler düzenleniyor. Toplumsal’da yayımlanan haberde, bu eylemlerdeki gözaltı sayısının 5 bini aştığı duyurulmuştu.


El Bab bombalı saldırıEL-BAB’TA BOMBALI SALDIRI
Türkiye destekli cihatçı çetelerin kontrolündeki Halep’in Kuzeydoğu kırsalındaki El-Bab şehrinde bombalı araçla düzenlenen terör saldırısında 1 sivil hayatını kaybetti. 4 kişi de yaralandı. Cihatçıların idaresinde olan bölgede sık sık farklı terörist gruplar arasında çatışmalar meydana geliyor.


İSRAİL’DE OBEZİTE SORUNU
İsrail’de Toplum Sağlığı Ulusal Kalite Göstergeleri Programı’nın bugün sabah saatlerinde yayımladığı raporda belirlenen 9 kriter üstünden 2015-2019 tarihleri arasında İsrail nüfusunun sağlık göstergeleri incelendi. Covid-19 pandemisi başlamadan nüfusun yüzde ellisinde obezite sorunu olduğu belirlendi. Pandemi döneminde bu sayının daha da artmış olduğu tahmin ediliyor.