Toplumsal Dış Haberler

Suudilere silah yok, olimpiyatlar ertelendi, Küba’da covid-19 vakaları tırmanışta, Nepal’de aşılama, gazeteci katiline tutuksuz yargılama yok, Rus helikopteri IŞİD militanlarını vurdu, GKRY’de okullar açılıyor

Günün öne çıkan dünya haberlerini Toplumsal okurları için kısa kısa derledik.


SUUDİLERE SİLAH YOK
ABD hükümeti, geçtiğimiz çarşamba günü eski Başkan Donald Trump’ın görevdeki son günlerde imzasını attığı Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne silah satışını iptal etti. Karar Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından açıklandı. Blinken, “Dış politikamızı ve stratejik hedeflerimizi ilerleten bir karar olduğundan emin olana dek silah satışını erteliyoruz” dedi.


2021 Japonya OlimpiyatOLİMPİYATLAR ERTELENDİ
Olimpiyat Komitesi yetkilileri, Japonya’da yapılacak 2021 olimpiyatlarının ilk etkinliğinin ertelendiği duyurdular. Bugün açıklanan kararda, 4-7 Mart arasında yapılacak yüzme yarışlarının Mayıs ayına ertelendiği duyuruldu.


VAKA SAYISI TIRMANIŞTA
Küba’da ilk kez bir günde açıklanan Covid-19 vakaları 800’ü aştı. Sağlık Bakanı Fransisco Duran, dün 825 vaka ve 4 ölüm açıkladı. Ülkede toplam vaka sayısı 23 bin 439 olurken ölü sayısı 204’e ulaştı. Ülkede Covid-19 vakalarının yarısına yakını, 10 bin 154’ü hastanede gözetim altında tutuluyor. Ölüm oranı, toplam vaka sayısına oranlandığında yüzde 1’in altında olduğu görülüyor.


NEPAL’DE AŞILAMA
Nepal de Covid-19 aşılamasına başladı. Hindistan’dan alınan bir milyon doz AstraZeneca aşısını, ilk  430 bin dozunun bu hafta içinde sınır boylarında görev yapan sağlık personeline öncelik verilerek uygulanması bekleniyor. Ülkede ilk aşılama, geçtiğimiz çarşamba gün yapıldı.


GAZETECİ KATİLİNE AF YOK
Pakistan Yüksek Mahkemesi, gazeteci Daniel Pearl’ün kaçırılması ve başı kesilerek katledilmesi suçundan tutuklu bulunan Ahmed Ömer’in tutuksuz yargılanması talebini reddetti. Wall Street Journal’ın Güney Asya bürosu şefi olan Pearl, 2002 yılında cihatçı bir grup tarafından kaçırılmış; bir müddet rehin tutulduktan sonra katledilmişti.


RUS HELİKOPTERİ IŞİD’İ VURDU
Rus helikopterleri, Palmira Deyrezzor arasında Suriye askerlerinden oluşan yolcularını taşıyan bir otobüse saldıran IŞİD militanlarının peşine düştü. 5 IŞİD militanı, dört çeker bir ciple kaçmaya çalıştıkları Rus helikopterince vurularak imha edildiler. Rus helikopterleri, militanları taşıyan diğer iki cipi aramaya devam ediyor.


KIBRIS’TA OKULLAR AÇILIYOR
Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Konstantinos İoannou, 8 Şubat’tan itibaren ülkesinde ilkokulların ve lise son sınıfların açılacağını duyurdu. AVM’lerin de bu tarihte açılacağını duyuran Bakan, Mart sonuna kadar 100 bin yurttaşın aşılanacağını bildirdi.