Toplumsal Dış Haberler

ABD’de orduda transeksüel yasağı kalkıyor, Hindistan ve Çin sınırında çatışma, Rusya’da kitlesel gözaltılar, Mısır da Çin aşısını tercih etti, KKTC’de ikinci parti aşılama...

Günün öne çıkan dünya haberlerini Toplumsal okurları için kısa kısa derledik.


ORDUDA TRANSEKSÜEL YASAĞI KALKIYOR
ABD ordusunda trans bireylerin görev almasını engelleyen düzenleme iptal ediliyor. CNN International’ın Biden’a yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre Trump döneminde getirilen, transeksüel bireylerin orduda görev almasını yasaklayan düzenleme bugün yürürlükten kaldırılacak.


HİNDİSTAN ÇİN SINIRINDA ÇATIŞMA
Hindistan medyasında bugün çıkan haberlere göre geçtiğimiz cuma gün Himalayalar’daki Sikkim sınır bölgesinde Hindistan ve Çin askerleri arasında silahlı çatışma meydana geldi. Deutsche Welle’nin Hindistan medya organlarına dayandırdığı haberine göre iki tarafta da yaralılar var.


RUSYA’DA KİTLESEL GÖZALTI
Putin hükümetinin resmi sözcüsü Dmitri Peskov, geçtiğimiz pazar gün Batı yanlısı muhalif lider Aleksei Navalny destekçilerinin düzenlediği protestolarla ilgili yaptığı açıklamada ABD’yi Rusya’nın iç işlerine karışmak ve eylemcilere destek vermekle suçladı. Ülkede cumartesi gün meydana gelen eylemler dolayısıyla gözaltına alınanların sayısı 3 bin 500’e yükseldi.


MISIR DA ÇİN AŞISINI TERCİH ETTİ
Mısır’da geçtiğimiz pazar gününden itibaren sağlık personelinin aşılanmasına başlandı. İlk aşılama, ülkenin kuzeydoğusundaki İsmailiye vilayetindeki bir hastanede gerçekleşti. Ülkede aşılama için Çin yapımı Sinopharm aşısının tercih edildiği bildirildi.


COVID-19 KILAVUZU
Rusya Sağlık Bakanlığı, Covid-19’lu hamile kadınlara, yeni anne ve yeni doğanlara yönelik bir rapor yayımladı. Eğitim kılavuzunda Covid-19’un hamile kadınlarda da diğer insanlarla benzer ilerlediği öne sürülürken hamilelerin Covid-19’a yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğu bildirildi.


KKTC’DE İKİNCİ PARTİ AŞILAMA
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde covid-19 aşılamalarına devam ediliyor. İki Toplumlu Sağlık Komitesi Rum Eş Başkanı Leonidas Filaktu, geçtiğimiz haftalarda teslim edilen bin 80 doz Pfizer-BionTech aşısına ek olarak bugün bin 170 doz aşının daha KKTC’ye teslim edileceğini açıkladı.