Toplumsal Dış Haberler

California’da aşı ölümü, Rusya’da 2000 gözaltı, Brezilya’da karavanlı protesto, Meksika’da Dünya Sosyal Forumu, Pakistan’da aşı çeşitliliği, Kıbrıs’ta süper taşıyıcı…

Günün öne çıkan dünya haberlerini Toplumsal okurları için kısa kısa derledik.


CALIFORNIA’DA AŞI ÖLÜMÜ
ABD’nin California eyaletinin Placer kasabasında aşılandıktan birkaç saat sonra hayatını kaybeden ABD vatandaşına, yarın otopsi yapılacak. Yetkililer, ölen kişinin hangi covid-19 aşısını vurulduğunu açıklamazken kasaba şerifi, dün sosyal medya hesabından ölümün aşı kaynaklı olup olmadığının anlaşılması için 25 Ocak pazartesi gün ölen vatandaşın otopsiye alınacağını duyurdu.


RUSYA’DA 2000 GÖZALTI
Dün Rusya’da başkent Moskova, Petersburg ve Yekarinburg gibi şehirlerde Batı yanlısı muhalif lider Aleksei Navalny’nin serbest bırakılması için protesto gösterileri düzenlendi. Protestolarda, 2 bin gösterici gözaltına alındı. Navalny, Almanya’dan döndükten sonra geçtiğimiz hafta Rusya’da gözaltına alınmıştı.


BREZİLYA’DA KARAVANLI PROTESTO
Brezilya’da sendikalar, geçtiğimiz gün faşist Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun görevden alınması için protesto gösterileri düzenlediler. Bolsanoro’nun görevden alınmasını talep eden protestocular, ülkenin 70 şehrine karavanlarıyla indiler. Protestocuların talepleri arasında acilen covid-19 aşılamasına başlanması da var.


DÜNYA SOSYAL FORUMU MEKSİKA’DA
2021 Dünya Sosyal Forumu, dün Meksika’da başladı. Düzenleyiciler, dünya çapındaki toplumsal hareketlerin mücadele ve deneyimlerini anlatmaları için gün boyu devam edecek 24 sanal açılış toplantısına davet edildi. Tartışılacak başlıklar arasında iklim değişikliği, barış politikaları, toplumsal cinsiyet, ırkçılıkla mücadele gibi başlıklar bulunuyor.


Sputnik V Covid-19 aşısıPAKİSTAN’DA AŞI ÇEŞİTLİLİĞİ
Pakistan da aşı çeşitliliği uygulamasına geçiyor. Ülkede son olarak Rusya’nın ürettiği Sputnik V Covid-19 aşısının da acil kullanımına izin verildi. İngiliz aşısı AstraZeneca ve Çin ilaç şirketi Sinopharm’ın ürettiği bir diğer aşının da ülkede acil kullanım izni bulunuyordu. Pakistan vatandaşları bu üç aşıdan birini tercih edebilecek.


KIBRIS’TA SÜPER TAŞIYICI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Girne şehrine Esentepe köyünde Covid-19 testi yapıldıktan evine toplu taşımayla gönderilen kadının Covid pozitif olduğu meydana çıktı. Test sonucuyla ilgili 3 4 gün sonra bildirilen kadının Covid-19 pozitif olduğu açığa çıktı. Kadının kocasının da köyde berber olduğu öğrenildi. Esentepe’de vakalar artmaya devam ediyor.