Toplumsal Dış Haberler

Pentagon’u bir siyahi yönetecek, Rusya’da gösteriler, Küba’dan nükleer silahsızlanma çağrısı, Bağdat’taki terör saldırısını IŞİD üstlendi, Mali’de DSÖ ve AB desteğiyle aşılama, Kıbrıs’ta deprem...

Günün öne çıkan dünya haberlerini Toplumsal okurları için kısa kısa derledik.


PENTAGON’A SİYAHİ MÜSTEŞAR
ABD Senatosu, geçtiğimiz gün aldığı bir kararla Lloyd Austin’i Savunma Müsteşarı yaptı. Austin, Pentagon’u yöneten ilk siyahi olacak. Austin, daha önce de ABD ordusunda generalliğe kadar yükselmişti. Emekli General, twitter hesabından yaptığı açıklamada ülkenin 28. Savunma Müsteşarı olarak görev yapmanın kendisi için bir gurur ve ayrıcalık olduğunu söyleyerek bu göreve gelen ilk Afrika kökenli Amerikan olarak ayrıca gururlu olduğunu belirtti.


RUSYA’DA GÖSTERİLER
Rusya’da bugün, hapisteki muhalif lider Alexei Navalny’nin destekçilerinin ülkenin güneydoğusundaki Habarovsk şehrinde düzenledikleri protestolarda onlarca protestocu tutuklandı. Deutsche Welle’nin haberine göre muhalifler, günün ilerleyen saatlerinde Moskova ve diğer bazı şehirlerde de yürüyüşler düzenlemeyi planlıyor.


NÜKLEER SİLAHSIZLANMA ÇAĞRISI
Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, geçtiğimiz gün twitter hesabından yaptığı açıklamada ülkesinin 2017’de imza verdiği Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’na bağlılıklarını yineleyerek dünyanın nükleer silahlardan tamamıyla arındırılmasının önemini vurguladı.


IŞİD ÜSTLENDİ
Irak’ın başkenti Bağdat’ta, geçtiğimiz perşembe meydana gelen 30 kişinin ölümüne ve 100 üzerinde kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırıların sorumluluğunu IŞİD üstlendi. Bombalı saldırılar, iki ayrı intihar saldırganınca Bağdat’ta bir pazaryerinde gerçekleştirilmişti.


MALİ’DE AŞI KAMPANYASI
Afrika’nın yoksul ülkesi Mali, COVAX’ın desteğiyle aşılamaya başlıyor. İsviçre, Norveç ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) koordinasyonda, Avrupa Birliği’nin de desteğiyle yürütülen COVAX programı covid-19 tedavi ve aşılarının tüm dünyada yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Mali Sağlık Bakanı, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada aşılamanın Nisan ayında başlayacağını ve ilk etapta 8,4 milyon doz AstraZeneca aşısının kullanılacağını duyurdu.


KIBRIS’TA DEPREM
Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü, dün 17.27’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dün meydana gelen depremin şiddetini 5,1 olarak açıkladı. Mersin ve civarında da hissedilen deprem mal ve can kaybına neden olmadı.