Toplumsal Dış Haberler

Bitcoin’de düşüş, Joe Biden’ın Covid-19 kararları, Şili’de 5G, Rusya’da iş cinayeti, İran’da drone tatbikatı, KKTC 2021 bütçesi...

Günün öne çıkan dünya haberlerini, Toplumsal okurları için kısa kısa derledik.


BITCOIN’DE DEĞER KAYBI
CoinDesk ekonomi portalının verilerine göre bitcoin, uzun bir aradan sonra dün ilk kez büyük çapta değer kaybetti. Yüzde 11,73 oranında değer kaybeden sanal para birimi, 31 bin 304 dolar seviyesine geriledi. Son aylarda çok hızlı değer kazanan para birimi, en son 8 Ocak’ta kendi rekorunu kırarak 41 bin doların üzerine çıkmıştı.


BIDEN’IN İLK COVID-19 KARARI
Amerikan Başkanı Joe Biden’ın, dün görevdeki ilk günüydü. Yeni Başkan, görevdeki ilk gününde aşı ve aşı üretiminde kullanılacak malzemelerin tedariğini artırmayı amaçlayan, turistlerin ve gezginlerin ülkeye girişlerinde covid negatif olduklarını belgeleme zorunluluğu getirmeyi şart koşan kararnamelere imza attı.


ŞİLİ’DE 5G BÖLGESİ
Şili’de, bu hafta Latin Amerika’nın ilk 5G serbest bölgesi kuruldu. Pilot bölgede, 5G teknolojisinin yoğun nüfuslu kentlerde verimli çalışıp çalışmayacağı test edilecek. Telekomünikasyonda 5G, hücresel telefon şirketlerinin 2019’da geliştirmeye başladığı geniş bant hücresel ağların beşinci nesil standardıdır.


RUSYA’DA İŞ CİNAYETİ
Rusya’nın Sibirya’daki Kemerovo Bölgesi’ndeki bir kömür madeninde gaz sıkıntısından kaynaklı bir patlama meydana geldi. Patlama meydana geldiğinde madende olan 44 işçiden 41 kurtarılırken üstlerine kaya düşen 3 işçi hayatını kaybetti.


İRAN’DA ‘DRONE’ TATBİKATI
İran Silahlı Kuvvetleri’nin, bu hafta içinde ülkenin güney sahili boyunca insansız hava araçlarıyla yaptıkları tatbikatın görüntüleri youtube ve diğer sosyal medya uygulamalarında paylaşıldı. Görüntülerde ‘iha’ların belirlenen hedefleri başarılı bir şekilde vurduğu gözlemlendi.


KKTC’DE BÜTÇE GÖRÜŞÜLÜYOR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde meclis 2021 bütçesini görüşmek üzere bugün ikinci kez toplanıyor. 2021 Mali Yılı Bütçe Tasarısı görüşmeleri dün itibariyle başlamıştı. Bütçe görüşmeleri, 3 Şubat’ta sona erecek.