Toplumsal Dış Haberler

PSL “Biden koltukta, kapitalistler iktidarda!” dedi, Biden’ın ilk icraatı ne oldu, Almanya’da karantinaya devam, yoksul dünyanın umudu Küba'nın Covid-19 aşısı Soberana II, Suriye’de Bilim Olimpiyatları, Kıbrıs’ta yolsuzluk...

Günün öne çıkan dünya haberlerini, Toplumsal okurları için kısa kısa derledik.


‘BIDEN KOLTUKTA, KAPİTALİSTLER İKTİDARDA’
Amerika’da Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi, Joe Biden’ın yemin töreninin ardından yayımladığı bildirisinde “Biden başkanlık ofisinde, kapitalistler iktidarda!” dedi. Biden’ın iktidara gelmesinin işçi sınıfının karşı karşıya güncel sorunların çözümüne ya da ABD savaş makinesinin yurt dışında neden olduğu yıkıma bir çözüm olmayacağı savunulan bildiride işçi sınıfının mücadelesinin ancak Demokrat Parti’den bağımsız bir sosyalist önderlikle başarıya ulaşabileceğinin altı çizildi.


İLK İCRAATİ NE OLDU?
Amerika’nın Yeni Başkanı Joe Biden, Başkanlık Ofisi’ndeki ilk gününde imzaladığı bir kararnameyle ülkesini Paris İklim Anlaşması’na geri döndürdü. 195 ülkenin taraf olduğu Anlaşma, iklim değişikliğiyle küresel çapta bir mücadele vermeyi hedefliyordu. Amerika, Anlaşma’dan Eski Başkan Trump döneminde ayrılmıştı.


ALMANYA’DA KARANTİNA
Almanya’da Robert Koch Entitüsü (RKI), bugün yaptığı açıklamada covid- 19 vakalarında yaklaşık 10 gündür devam eden düşüşün düzenlilik kazandığını açıkladı. Buna rağmen Başbakan Angela Merkel, karantina ve kısıtlamaların 14 Şubat’a kadar devam edeceğini açıkladı.


KÜBA AŞISI UMUT VERİYOR
Küba’da Soberana II aşısının ikinci faz deneyleri tamamlanma aşamasına geldi. İkinci fazın ikinci aşaması bu hafta Başkent Havana’daki bir poliklinikte 900 hastayla başladı. İkinci fazın tamamlanmasından sonra aşının 100 milyon doz üretilmesi planlanıyor. Aşının Vietnam, Venezuela, İran gibi Amerikan ambargosundan dolayı aşıya erişmekte güçlük çeken ülkelere ihracı planlanıyor.


SURİYE’DE 2021 BİLİM OLİMPİYATLARI
Cihatçı terörün yaralarını sarmaya çalışan Suriye’de hayat devam ediyor. Ülkede 2021 Bilim Olimpiyatları pek çok üniversiteden öğrenci ve araştırmacıların katılımıyla devam ediyor. First Lady Esma Esad da geçtiğimiz gün yarışmacı öğrencileri ziyaret etti. Yarışmacıların geliştirmeye çalıştığı elektronik uzaktan eğitim platformunun eğitim ve öğretimin devamı için çok önemli olduğunu vurguladı.


KIBRIS’TA YOLSUZLUK
Kıbrıs’ta Mağusa’ya bağlı Akdoğan belediyesinin iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) üyesi eski belediye başkanı Adem Ademgil’i kaçakçılık yaparken suçüstü yakalayan polis memuru ödüllendirilmek yerine cezalandırıldı. Polis memuru, aktif görevden pasif göreve verildi. Ademgil, geçtiğimiz cumartesi günü KKTC’den Rum kesimine 115 bin lira değerinde tütün kaçırırken yakalanmıştı.