Toplumsal Dış Haberler

Donald Trump’ın son icraatları, Gorbaçov Amerikancılığa devam ediyor, İtalya’da sanat hırsızlığı, PYD’ye operasyon, Kuzey Afrika’da gerginlik...

Günün öne çıkan dünya haberlerini ve gelişmelerini, Toplumsal okurları için kısa kısa derledik.


HIRSIZLARA AF
ABD Eski Başkanı Trump, görevdeki son saatlerini adları yolsuzluğu karışmış politikacılar ve şirket yöneticilerinden oluşan bir liste için verilen mahkumiyetler ve hapis cezalarını silmek için kullandı. Eski baş stratejisti Stephen K. Bannon ve 2016’daki seçim kampanyasının en büyük destekçilerinden biri Elliot Broidy gibi müttefiklerin mahkumiyetlerini affetti.


MÜLTECİ DÜŞMANLIĞI
Trump’ın başkanlıktan ayrılmadan önceki son günündeki icraatlarından biri de 1948 yılında ülkelerinin işgali ve İsrail’in kurulmasıyla mülteci haline gelen Filistinlilere yardım etmek için 70 yıldır Birleşmiş Milletler’e aktarılan fonları askıya almak oldu.


HAİN GORBİ'NİN ABD AŞKI
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ana sorumlularından biri olan SSCB’nin son Devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov, Amerikancılığa devam ediyor. Rus Resmi Ajansı TASS, daha önce yeni seçilen ABD Başkanı Joe Biden’la birden fazla kez görüştüğü ve ABD Başkanı’nı yakından tanıdığı için görüşlerine başvurulan Gorbaçov, Rusya’nın ABD’yle yeni bir başlangıç yapması ve ilişkileri hemen normalleştirmesi çağrısında bulundu.


RÖNESANS TABLOSU ÇALINDI
İtalya’da Leonardo da Vinci’nin öğrencisi Giacomo Alibrandi’ye ait olduğu düşünülen 500 yıllık yağlı boya tablonun Napoli’deki bir sanat müzesinden çalındığı anlaşıldı. Napoli kıyısındaki bir apartman dairesinde polis tarafından tesadüfen bulunan tablo müzeye teslim edildi, fakat müze yetkililerinin tablonun çalındığından dahi haberi olmadığı anlaşıldı.


PYD’YE OPERASYON
Al Masdar haber ajansının iddiasına göre Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’nin kuzeyinde operasyonlarına devam ediyor. Geçtiğimiz salı günü Türk Silahlı Kuvvetleri, El Bab’daki PYD mevzilerini top ateşiyle vururken Türkiye destekli cihatçılar da aynı mevzilere saldırılar düzenledi.


KUZEY AFRİKA’DA GERGİNLİK
Cezayir Devlet Televizyonu, Cezayir ordusunun ülkenin güneyindeki Tindoof eyaletinde düzenlediği askeri tatbikatın görüntülerini yayımladı. Fas sınırına yakın bir noktada düzenlenen tatbikatta, Rus yapımı silahların kullanıldığı görüldü.