Toplumsal Dış Haberler

Tarihin en sıcak 6 yılı, karantinaya girmeyene 10 yıl ceza, ‘virüs Frankenstein değil’, Rusya kurulduğundan bu yana ilk kez AGİT toplantısına katılmadı, Filistin’de örgütler seçim kararı aldı, Suriye’de karaborsacılar sıkı takipte...

Dünyadan Haberler köşemizde, kısa kısa dünyada öne çıkan gelişmeleri derledik.


TARİHİN EN SICAK 6 YILI
Dünya, 2021’e endişe verici bir takım istatistikle girdi. 2015’ten itibarenki 6 yıl dünyanın en sıcak 6 yılı olarak kayıtlara geçti. Mevcut göstergelere göre bu eğilim bu yıl da devam edecek. Ayrıca  Kuzey Kutbu, son 14 yılda uydu kayıtları alınmaya başlanan tarihten bu yanaki en düşük deniz seviyesini gördü. Atmosferdeki karbondioksit seviyesi de şu an milyonda 415 parçacık civarında. Bu oran, endüstri devriminin başladığı dönemin yaklaşık yüzde 50 fazlasına tekabül ediyor.


10 YIL HAPİS CEZASI
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada Covid-19’un yurtdışı kaynaklı yeni türleriyle mücadele kapsamında seyahat yasağı uygulanan ülkelerden gelen İngiliz yurttaşlarının otellerde 10 gün zorunlu karantinaya tabi tutulacağını duyurdu.

Hancock, İngiltere’ye girmeden önceki 10 yıl içinde kırmızı listedeki, Covid-19 oranının yüksek olduğu yasaklı ülkelerde bulunan ve bunu gizleyenlerin 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacağını duyurdu.


VİRÜS FRANKENSTEIN DEĞİL
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Çinli bilim insanları, Covid-19’un kökenini tespit etmek için küresel çapta yürütülen araştırmanın Wuhan ayağını tamamladıklarını söylediler. Ekip üyeleri, virüsün bir laboratuvar deneyiyle ortaya çıkmış ya da çıkarılmış olmasının neredeyse imkansız olduğunu söylediler. Virüsün insana geçmesi için bir ara konakçıya ihtiyaç duyduğunu belirterek hayvandan insana geçmiş olmasının daha olasılık dahilinde olduğunu belirttiler. Bugüne kadarki iddialar, Covid-19’dan insana ilk geçişin Wuhan’da bir hayvan pazarında gerçekleştiği yönündeydi. Açıklama, bu iddiaların doğruluk payının yüksek olduğunu gösteriyor.


‘BATI’NIN DÜŞMANCA TUTUMU NEDENİYLE...’
Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, “Batı’nın düşmanca tutumu” nedeniyle Rusya Federasyonu’nun kuruluşundan bu yana düzenli olarak katıldıkları Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) bu yıl Viyana’da düzenlenecek olan, beş yılda bir toplanan Askeri Doktrin Semineri’ne katılmayı reddettiler.


EL-FETİH VE HAMAS ANLAŞTI
Filistin’de El Fetih ve Hamas temsilcileri, Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleştirdikleri iki günlük toplantının ardından altı ay içinde seçim yapma kararı aldılar. Toplantı sonunda ortaya çıkan seçim takvimine göre 22 Mayıs’ta Meclis seçimleri, 31 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 31 Ağustos’ta da Ulusal Konsey seçimleri yapılacak.


KARABORSACILARA SIKI TAKİP
Salı günü toplanan Suriye kabinesi; piyasaları sıkı bir şekilde izleme, fiyatları kontrol etme ve karaborsacıları en ağır şekilde cezalandırma kararı aldı. Bakanlar, bundan sonra gerektiğinde pazar ve marketlerde kendileri de denetim gezisine çıkacak.