Toplumsal Dış Haberler

Dünya genelinde vaka sayısı 103 milyonu aştı, gümüş rekora koşuyor, Biden’ın ilk sınavı, ABD’de Küba protestoları, Rusya’da gözaltı sayısı 5 bine ulaştı, Myanmar’da darbe...

Dünyadan haberler köşemizde kısa kısa dünyada öne çıkan gelişmeleri derledik.


VAKALAR 103 MİLYONU AŞTI
Covid-19 verilerinin de derlendiği worldometers sitesine göre dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 103 milyonu aşarken hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 230 bine yaklaştı. 74 milyondan fazla kişiyse sağlığına kavuştu. ABD, hâlâ salgından en çok etkilenen ülke olma özelliğini koruyor.


GÜMÜŞ REKORA KOŞUYOR
Geçtiğimiz çarşambadan bu yana yükselişine devam eden gümüş fiyatları, bugün bir rekor kırarak son 15 yılın zirvesine ulaştı. Reddit’te yayımlanan, kullanıcıları Wall Street Hedge fonlarına meydan okumak için değerli metal almaya çağıran iletinin ardından Reddit kullanıcıları geçtiğimiz haftadan bu yana gümüşe hücum ediyor.


BIDEN’IN İLK SINAVI
ABD Başkanı Joe Biden, kendisinin hazırladığı 1,9 trilyon dolarlık covid-19 kurtarma planına karşı daha küçük bir teklif hazırlayan 10 Cumhuriyetçi senatörle görüşecek. Öte yandan, Biden’ın kendi partisinden pek çok senatör tasarıyı Cumhuriyetçilerin desteği olmadan da olsa Senato’dan geçirme taraftarı. Tasarının zaman kaybetmeden geçmesi, hem yeni Başkan’ın otoritesini göstermesi hem de istikrarsızlaşmış ekonomiye vakit kaybetmeden müdahale etmek açısından kilit önemde görülüyor.


ABD’DE KÜBA PROTESTOLARI
Geçtiğimiz pazar günü, Amerikan vatandaşları ülkelerinin Küba’ya karşı uyguladığı hukuksuz ablukayı protesto etti. Eylemciler, eylemlerini iki ülke arasında “sevgi köprüsü” kurmak için başlattıkların söyledi. Miami, Newyork, Los Angeles ve Seattle’de gösteriler düzenlendi.


RUSYA’DA GÖZALTILAR
Rusya’da Batı destekli muhalefet lideri Sergei Navalny’nin salıverilmesi için iki haftasonudur düzenlenen eylemlerde gözaltı sayısı 5000’e ulaştı. Dün eylemler devam ederken Moskova’da metro isyanları kapatıldı. Şehirde hayat felç oldu.


MYANMAR’DA DARBE
Myanmar’da ordu, yönetime el koydu. Bugün sabahın erken saatlerinde düzenlenen baskınlarda, Ulusal Demokrasi Partisi’nin (NLD) diğer liderleriyle birlikte Genel Başkanı Aung Sang Suu Kyi de gözaltına alındı. Suu Kyi liderliğindeki NLD, 8 Kasım’daki seçimlerde iktidarı açık bir farkla tekrar ele almıştı.