Toplumsal Haber Merkezi

Patrice Lumumba’ya saygı duruşu, Biden'ın yemin töreni öncesi alarm, Ege'de sular yeniden ısınıyor, Kuzey Kıbrıs'ta aşılama başladı...

Günün öne çıkan dünya haberlerini ve dünyadaki gelişmeleri Toplumsal okurları için kısa kısa derledik.


California’da vaka sayısı 3 milyona tırmandı. Kaliforniya Halk Sağlığı Merkezi’nin (The California Department of Public Health) geçtiğimiz pazar gün yayımlanan rapora göre California’da toplam vaka sayısı 2 milyon 951 bin 682’ye ulaşırken ölü sayısı 33 bin 391 oldu.


LUMUMBA'YA SAYGI DURUŞU
Bolivya’nın eski Cumhurbaşkanı Eva Morales, geçtiğimiz pazar günü ölümünün 60. yılında Belçikalı paralı askerler ve onlarla işbirliği halindeki ayrılıkçılar tarafından katledilen Kongo’nun ulusal kurtuluşçu lideri Patrice Lumumba’yı andı. Morales, açıklamasında insanlarının özgürlüğü ve bağımsızlığı için savaşan Lumumba’yı saygıyla andığını söyledi.


YEMİN TÖRENİ ÖNCESİ ALARM
ABD'de 20 Ocak'ta yapılacak Joe Biden'ın başkanlık yemin töreninde görev alacak yaklaşık 25 bin Ulusal Muhafızın, "içeriden saldırı" ihtimali de dahil potansiyel tehditlere karşı FBI tarafından yeniden güvenlik taramasından geçirildiği bildirildi.


ENDONEZYA'DA DEPREM
Endenozya Ulusal Afet Ajansı Sözcüsü Raditya Jati, ülkede geçtiğimiz cuma günü sabahın erken saatlerinde meydana gelen depremdeki ölü sayısının 73’e yükseldi. Deprem üssü Majene bölgesinde 27 bin 850 depremzede 25 tahliye bölgesine yerleştirildi.


EGE'DE İLGİNÇ TATBİKAT
Yunanistan, Güney Kıbrıs, ABD; Girit adasının Sauda körfezi açıklarında ortak bir askeri tatbikat gerçekleştirdi. Yunan medyasına göre askeri tatbikatlar, üç ülke arasındaki askeri işbirliğini artırmak için Yunan Genelkurmay Başkanlığı’nca tasarlandı.


İSRAİL'DEN KAMUFLAJ ATILIMI
İsrail ordusu, Hamas ve Lübnan Hizbullahının gelişmiş gece görüş cihazlarını yenebilmek için yeni bir kamuflaj sistemi geliştirdi. İşgalci İsrail askerleri, bugüne kadar ağlar, yüz boyaları, çalılar ve dallar gibi 2. Dünya Savaşı’nda kullanılan geleneksel kamuflaj yöntemlerini kullanıyorlardı.


SURİYE'NİN YÜZÜ GÜLEN ÇOCUKLARI
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Şehit Çocukları Komisyonu Genel Müdürü Shaahera Fallouh’a cihatçı teröre karşı savaşıp ölenlerin çocukları için yaptıklarından dolayı ülkenin en üst nişanlarından biri olan “mükemmel derecede liyakat nişanı” verdi. Fallouh, ayrıca 1970’den beri Kadın Birliği ve Halk Meclisi’nde toplumda kadınların rolünün yükseltilmesi adına sosyal çalışma faaliyetleri yapıyordu.


KIBRIS'TA AŞILAMA BAŞLADI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hâlen görevde ve emekli sağlık çalışanlarının aşılamasına bugün itibariyle başlandı. Aşılarını yaptırmak için devlet hastanelerine akın eden sağlık çalışanları, uzun kuyruklar oluşturdu.