Toplumsal Dış Haberler

Cihatçıların hedefi kadın yargıçlar, aşılananlar restorana veya sinemaya gidebilsin önerisi, Kuzey Kıbrıs'a güneyden Pfizer aşısı yardımı, ilk güneş enerjili elektrik santralinin inşaatı başladı...

Günün öne çıkan dünya haberlerini ve gelişmelerini, Toplumsal okurları için kısa kısa derledik.


WhatsApp, geçtiğimiz Cuma yaptığı paylaşımla bilgi paylaşım kurallarında yaptığı değişikliği kullanıcılardan gelen tepkiler nedeniyle ileri bir tarihe ertelediğini duyurdu. Normal şartlarda, kullanıcı bilgilerini Facebook’la paylaşmayı içeren yeni kullanım şartları için son tarih 8 Şubat’tı.


FIRAT KORİDORU AÇILDI
Suriye, 2011’den bu yana devam eden cihatçı terörün yol açtığı yıkımın yaralarını sarmaya devam ediyor. Deyrezzor’un kuzeyindeki kırsal bölgelerle ulaşımını sağlayan ve aynı zamanda Fırat’ın iki yakasını birbirine bağlayan El Salhiyya Kara Koridoru, bir yıl kapalı kalmasının ardından yeniden açıldı.


İLK GÜNEŞ ENERJİLİ SANTRAL
Suudi Arabistan, ilk güneş enerjili elektrik santralinin inşaatına başladı. Suudi şirketi Desert Technologies ve Fransız şirketi Green Korp Konnection şirketinin ortak yapımı olan santral, ilk etapta sadece ralli arabaları için elektrik üretecek.


İRAN BİN MİLDEKİ HEDEFLERİ VURDU
İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Hava Kuvvetleri, yıllık tatbikatında bin mil uzaktaki deniz hedeflerini vurabilen yeni füzelerini denedi. İran’ın merkezindeki Dasht-e Kavir çölünden ateşlenen füzeler, Hint okyanusundaki hedefleri başarıyla vurdu.


CİHATÇILARIN HEDEFİ KADIN YARGIÇLAR
Afganistan’da cihatçı teröristlerin saldırıları devam ediyor. Kabil’de iki kadın yargıç, bir terör saldırısının kurbanı oldu. Polis raporlarına göre bu sabah başkent Kabil’de iki kadın yargıcı taşıyan araca, bir grup tarafından ateş açıldı. Saldırıda iki yargıç da hayatını kaybederken Başsavcılık tarafından öldürülen yargıçların Afganistan yüksek mahkemesinde görevli oldukları açıklandı.


AŞILANANLAR SİNEMAYA GİDEBİLSİN
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada aşılarını yaptırmış yurttaşlar için Covid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesi gerektiğini söyledi. Aşılananların temel haklarını yeniden kullanabilmesi gerektiğini söyleyen Bakan, aşılanan yurttaşların sinema ya da restoranlara gitmesinin diğer yurttaşlar için bir tehdit oluşturmayacağını söyledi.


KUZEY KIBRIS'A PFIZER
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Covid-19 aşılamasına başlanıyor. İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nin Rum Eşbaşkanı Leonidas Filahtu, 1000 kişilik Pfizer aşısının ilk dozunun pazartesi gün Metehan sınır kapısından KKTC’ye iletileceğini bildirdi.