Toplumsal Dış Haberler

İngiltere'ye gidişlerde yeni dönem, Hindistan'da aşılama başlıyor, dev silah lobisi yargıdan kaçıyor ve Suriye'de hayat her şeye rağmen devam ediyor... Günün öne çıkan dünya haberlerini ve gelişmelerini Toplumsal okurları için kısa kısa derledik.


Brezilya ilaç şirketi Uniano Quimica, Rus aşısı Sputnik V’e Brezilya’da kullanım izni almak için Brezilya Ulusal Sağlık Kurumu’na başvuru yaptı. Şirket açıklamasında, 10 milyon doz Sputnik V aşısının acil kullanımı için başvuru yapıldığı belirtildi.


ABD'YE KINAMA
Bağlantısızlar Hareketi Koordinasyon Bürosu, Sosyalist Küba’nın ABD tarafından tek taraflı olarak “terör destekçisi ülkeler” listesine alınmasını kınadı. Bağlantısızlar Hareketi, Soğuk Savaş döneminde Batı ve Sovyet Bloğuna karşı bir üçüncü alternatif oluşturmak için kurulmuş; 100’ü aşkın gelişmekte olan ülkenin dâhil olduğu bir blok.


HAYAT DEVAM EDİYOR
Cihatçı terörle mücadele eden Suriye’de sosyal hayat devam ediyor. Suriye’nin çeşitli üniversitelerinden ve eğitim kurumlarından 41 takımın katılımıyla programlama ve yazılım yarışması düzenlendi. Yarışmada her takım 3 öğrenci ve 1 eğitmenden oluşuyor. Takımlardan, verilen her görevi 5 saatte programlama yoluyla çözmeleri bekleniyor.


HİNDİSTAN'DA AŞILAMA
Hindistan, bugün sağlık çalışanlarından başlayarak 1,3 milyonluk nüfusunu aşılama kampanyasına başlıyor. ABD’den sonra en fazla Covid-19 kaynaklı ölümün yaşandığı ülkede, devasa şehirlerden Himalayaların en ücra köşelerine kadar aşılama yapılması planlanıyor.


SERBEST GİRİŞ KALKTI
İngiltere, mutasyona uğramış koronavirüs türünün endişeleri artırdığı bir dönemde ülkenin karantina uygulaması olmayan tüm serbest giriş noktalarını pazartesiden itibaren kaldıracaklarını açıkladı. Pazartesiden sonra ülkeye giriş yapacak herkesin, son 72 saatte yapılmış negatif bir Covid-19 testine sahip olması gerekiyor.


SİLAH LOBİSİ KAÇIYOR
ABD’nin güçlü silah lobisi Ulusal Tüfek Derneği (National Rifle Association, NRA) Cuma günü iflas başvurusunda bulunarak New York’tan Texas’a taşınacağını açıkladı. Liberal New York’tan, muhafazakâr Texas’a taşınma hamlesi, bir yolsuzluk soruşturmasını atlatma girişimi olarak değerlendirildi.