Toplumsal Dış Haberler

15 Ocak 2021 günü dünyadan öne çıkan gelişmeleri Toplumsal okurları için kısa kısa derledik.


Trump hükümeti, gitmesine bir haftadan az bir süre kala 5 ülkeye yeni yaptırımlar uyguladı. ABD, ABD istihbarat teknolojisine erişimlerini engellemek için Çin, Küba, Rusya, Venezuela ve Küba’ya bir dizi yeni yaptırım uyguladı. Kararın amacının, bu ülkelerin ABD’nin askeri istihbarat endüstrisinden yararlanmalarını engellemek olduğu öne sürüldü.  


COVİD-19 BÜTÇESİ
Önümüzdeki hafta göreve başlayacak ABD Başkanı Biden, Covid-19’la mücadele için 1,9 trilyon dolarlık bir bütçe ayıracaklarını açıkladı. Kararın gerekçesinde ayrılan paranın ABD ekonomisini canlandırma ve nüfusu rahatlatma amacıyla kullanılacağı söylenirken ABD’de de pandemiyle mücadeleye ayrılan fonların patronları desteklemek amacıyla kullanılacağı görüldü.


SOSYALİST SAĞLIK KENDİNE GÜVENİYOR
Küba Ulusal Epidemoloji Enstitüsü Müdürü Franciso Durán García, tüm teyit edilmiş ve şüpheli Covid-19 vakalarına ve yoğun bakıma ihtiyaç duyan diğer hastalara hizmet sunabilecek yeterli yoğun bakım kapasiteleri olduğunu açıkladı.


KÜBA'DA SALSASIZ YIL
Küba’da 23-28 Şubat tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan Salsa Festivali, Ada’da son dönemde Covid-19 vakalarının artması sebebiyle ileri bir tarihe ertelendi. Ada’da Salsa festivali, ilk düzenlendiği tarihten bu yana düzenli olarak yapılıyordu.


ENDONEZYA'DA DEPREMLER
Endonezya, son yirmi dört saatte bir dizi depremle sallandı. France-Presse Ajansı’nın haberine göre kurtarma ekiplerinin West Sulawesi eyaletinin Mamuju kentinde bir binadan sekiz ölü daha çıkarmasıyla ölü sayısı 34’e yükseldi.


SUUDİ PRENS RUSYA'DA
Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan, dün Rusya’yı seyahat etti. Rus mevkidaşı Sergei Lavrov’la düzenledikleri bir basın toplantısında konuşan Farhan, konuşmasında İran’ı hedef aldı. İran’ın Orta Doğu’ya yıkım ve kargaşa yaydığını iddia etti.


FAZIL KÜÇÜK ANILIYOR
KKTC’nin kurulmasına dek Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi’nin Başkanlığı’nı yürüten Kıbrıslı siyasetçi Dr. Fazıl Küçük, ölümünün 37. yılında Kıbrıs’ta çeşitli törenlerle anılacak.