Toplumsal Dış Haberler

14 Ocak 2021 günü, dünyada öne çıkan gelişmeleri Toplumsal okurları için kısa kısa derledik...


Destekçilerinin Kongre binasına baskın yapmasından bir hafta sonra ve başkanlığının sona ermesine sadece bir hafta kala Temsilciler Meclisi’nde ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci kez görevden alınması tartışıldı. Dört sayfalık görevden alma kararı, Trump’ın kendi konuşmalarına ve Kongre Binası’na saldırı gününde yaptığı Biden’ı oy çalmakla itham ettiği konuşmalarına dayanıyor.


RUSYA'DA YASAKLAR DEVAM
Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, sosyal medya hesabından kentte koronavirüs kısıtlamalarının bir hafta daha uzatıldığını duyurdu. Şehirde, okullar uzaktan eğitime devam edecek. Yasaklar, 21 Ocak’a kadar devam edecek.


BIDEN KONUŞTU
Bir hafta sonra ABD Başkanlığını resmen devralacak olan Joe Biden, Trump’ın azil kararıyla ilgili konuştu. Kongre binasına saldırının planlı bir saldırı olduğunu söyleyen müstakbel Başkan, saldırının Trump’ın kışkırttığı aşırılık yanlılarınca gerçekleştirildiğinin altını çizdi.


TRUMP'A 'FAKE' DAMGASI
ABD menşeili sosyal medya uygulamasından sonra Telegram da Trump’a engel getirerek Trump’ın 550 bin takipçili telegram kanalını fake hesap olarak işaretledi. Trump’ın kanalına, “Dikkat: Çok sayıda kullanıcı bu kanalın sahte olduğunu iddia ediyor” uyarısı eklendi.


İTALYA'DA HÜKÜMET DAĞILDI
İtalya Eski Başbakanı ve İtalia Viva Partisi Genel Başkanı, partisini Başbakan Guiseppe Conte’nin hükümetinden çekeceğini duyurdu. İtalya’da mevcut hükümet, merkez sol Demokrat Parti, Beş Yıldızlı Hareket ve Conte’nin 2019’da kurduğu İtalia Viva Partisi’nden oluşuyordu.


DENİZCİLİK TEKNOLOJİSİ
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, gemi ve fırkateyn üretiminde uzmanlaşmış Alman Larsen firmasıyla görüştü. Toplantıda gemi inşa teknolojisi transferinin yanı sıra Mısırlı kadroların uluslararası kriterlere uygun olarak eğitilmesi de konuşuldu.