Toplumsal Dış Haberler

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretine başlamasının ardından büyük çaplı askeri tatbikat başlattı.

PLA'nın Tayvan adası çevresinde başlattığı tatbikat, Pelosi'nin ziyaretine tepki olarak geldi. PLA güçleri, adanın doğusunda başlattığı tatbikatta uzun menzilli gerçek mühimmat ve konvansiyonel füzeler kullandı. Öte yandan, tatbikatta, bölgedeki hava üssünden kalkan tam teçhizatlı J-20 tipi savaş uçakları da yer aldı.

Şinhua haber ajansı ise PLA'nın 4-7 Ağustos'ta Tayvan'ı çevreleyen 6 farklı bölgede bir dizi askeri tatbikat yapacağını duyurdu.

BÜYÜKELÇİ BAKANLIĞA ÇAĞIRILDI
Öte yandan, ABD’nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns da Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Tayvan ziyaretiyle ilgili olarak ABD’nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns’ün Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı aktarıldı. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng’in Çin hükümeti adına ABD'ye sert bir temsil ve protestoda bulunmak üzere ABD'nin Çin Büyükelçisi Burns'ü acilen Dışişleri Bakanlığı'na çağırmaya yetkili kılındığı bildirildi.

Xie yaptığı açıklamada, Pelosi'yi "kışkırtmak ve ateşle oynamakla" suçlayarak, ziyareti ile tek Çin ilkesini “ciddi şekilde” ihlal ettiğini ifade etti. Pelosi'nin ziyaretinin “Tayvan bağımsızlığı”ayrılıkçı güçlerine ciddi ve yanlış bir sinyal gönderdiğini aktaran Xie, “Sonuçları son derece ciddi. Çin asla boş boş oturmayacak" dedi. ABD'nin hatalarının bedelini ödemesi gerektiğini söyleyen Xie, “Çin gerekli önlemleri kararlılıkla alacaktır. Siyasi sermaye elde etmek için Tayvan meselesini manipüle etmeye çalışan herkes bedelini ödeyecek” ifadelerini kullandı. Xie, ABD’nin hatalarını bir an önce düzeltmesi ve somut önlemler alması gerektiğini belirtti.

GERGİNLİK YARATAN GEZİ
Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetini taşıyan uçak Çin'in tehditlerine rağmen Tayvan'a ulaşmıştı. Pelosi'nin açıklanan gezi programında yer almayan ziyaret, ABD-Çin ilişkilerinde gerilime sebep oldu.

Çin Dışişleri Bakanlığı da Pelosi'nin inişinin ardından ziyareti kınadığını bildirmişti. Çin Savunma Bakanlığı, geçen hafta içinde yaptığı açıklamada, Pelosi'nin ziyaretinin gerçekleşmesi halinde askeri karşılık verebileceği uyarısında bulunmuş ve "Pelosi Tayvan'ı ziyaret ederse Çin ordusu boş durmayacak" ifadesini kullanmıştı.