Ercan Çankaya

Hindistanlı çiftçilerin, Başkent Yeni Delhi sınırındaki protestoları bugün 113’üncü gününe girdi. Özellikle Penjap ve Haryana’dan binlerce çiftçi, kent sınırında oturma eylemi yapmaya devam ediyor. 26 Kasım 2020’de başlayan eylemler, yaklaşık 4 aydır devam ediyor.

Çiftçiler, neoliberal Narendha Moodi hükümetinin çıkardığı tarım reformu yasalarının ve asgari destek sisteminin muhafaza edilmesini istiyor. Hükümetle çiftçilerin çeşitli görüşme ve anlaşma girişimleri, anlaşmazlıkla sonuçlandı. Hükümetin amacı, asgari destek sistemini tamamen kaldırmak ve tarımı şirketlere devretmek.

Neoliberal Moodi hükümeti, yazdığı bir açık mektupta çiftçileri tohumdan krediye kadar her başlıkta destekleyeceklerini söylese de yeni tarım yasalarını çiftçilere danışmadan uygulamaya koymakta ısrar ediyor. Bu sebeple çiftçiler, Yeni Delhi sınırında bekleyişlerini sürdürüyor.

Hindistan

AŞI ÇADIRLARI KURULDU
Eylemlere en çok desteğin olduğu Haryana eyaletinin valisi Lal Khattar, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada çiftçiler için aşı çadırları kurulduğunu, çiftçilerin başkent sınırında nöbet tuttuğu yerin hemen yakınlarında kurulan çadırlarda aşılamanın devam ettiğini söyledi.

Aşılamayı yürüten ekibin başındaki doktor sürecin oldukça iyi ilerlediğini söylüyor.

Aşılama ekibi, uluslararası Kızıl Haç ekiplerinden de destek görüyor.