Taliban'ın geçtiğimiz ay Afganistan kadın voleybol takımının bir oyuncusunu öldürdüğü belirtildi. Takımın diğer oyuncularının Taliban'dan korktukları için saklandığı aktarılıyor.

BBC News'a konuşan iki eski kadın milli takım oyuncusu, 30 kadın voleybolcunun Afganistan'dan çıkmak istediğini, bazılarının yerlerinin bulunmaması için eyaletler arasında sürekli yer değiştirdiğini anlattı. Afganistan kadın milli voleybol takımında yedi yıl oynadıktan sonra antrenörlük görevi üstlenen, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden sonraysa İngiltere'ye yerleşen Zehra Fayazi, BBC ile söyleşisinde bir oyuncunun öldürüldüğünü söyledi. Ayrıntıların henüz bilinmediğini belirten Fayadi, "Bunun diğer oyuncularımız için de tekrarlanmasını istemiyoruz" dedi. 

'SPOR EKİPMANLARINI YAKTILAR'
Eski oyuncularıyla hâlâ temas halinde olduğunu anlatan Fayazi, birçoğunun yer değiştirdiğini söyleyip "Kendilerini ve ailelerini kurtarmak için spor ekipmanlarını bile yaktılar. Sporla bağlantılı herhangi bir şeyi tutmak istemediler. Korkuyorlar" dedi. Fayazi, ailelerinde Taliban üyesi veya Taliban destekçisi bulunan birçok oyuncu bulunduğunu belirterek, "Taliban, oyuncularımızın aile üyelerinden kızlarının spor yapmalarına izin verilmemesini, yoksa şiddetle karşılaşacaklarını söyledi" ifadelerini kullandı.

Afganistan'daki ailesini korumak için BBC'nin adını 'Sophia' olarak verdiği, eski bir önde gelen kadın voleybol oyuncusu ise ailesinin yaşadıklarını anlattı. İki yıl önce Taliban tarafından voleybolu bırakması için tehdit edildiğini, Kabil'de iki erkek tarafından bıçaklandıktan sonra da komşu bir ülkeye taşındığını söyleyen Sophia, yanına alamadığı madalyalarının ve spor eşyalarının ailesi tarafından yakıldığını belirtti.

'BİR OYUNCU GEÇEN AY VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ'
Sophia, eski takım arkadaşlarıyla temas halinde olduğunu söyleyip, bir oyuncunun geçen ay vurularak öldürüldüğünü anlattı. Cinayetin ayrıntılarının bilinmediğini aktaran Sophia, "Eminim Taliban'dı. O tarihte Taliban tüm kentleri ele geçiriyordu ve bunu yapacak başka grup yoktu. O sadece bir sporcuydu ve insanların ona saldırmasına yol açacak hiçbir şey yapmamıştı. Hepimiz şoke olduk, buna inanamadık. Belki diğer arkadaşlarımızı da kaybedeceğiz" diye konuştu.

Zehra Fayad ve Sophia, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne ve Uluslararası Voleybol Federasyonu'na voleybol takımının 'çok geç olmadan' ülkeden çıkmasına yardım etme çağrısında bulundu.

AFGANİSTAN'DA EN POPÜLER SPORLARDAN BİRİ
Voleybol, Afganistan'da en popüler sporlardan biri. Ülkenin ilk kadın milli takımı yaklaşık 40 yıl önce kurulmuş ama Taliban'ın 1996'da yönetimi ele geçirmesiyle dağıtılmıştı. Takım, 2001'deki ABD işgalinde Taliban'ın devrilmesi sonrası yeniden kurulmuştu. Ancak Taliban'ın 15 Ağustos'ta yönetimi yeniden ele geçirmesi sonrasında kadın sporcuların durumu yeniden tehlikeye girdi.

Ülkenin genç kadın milli takımının oyuncuları geçtiğimiz hafta, Taliban'dan haftalarca kaçtıktan sonra Pakistan'a sığınmıştı. Ay başında da, kadın kriket takımının oyuncularının saklandığı ortaya çıkmıştı.

Taliban'ın kültürel komisyonunun başkan yardımcısı Ahmadullah Wasiq, 'kadınların spor yapmasının şart olmadığını' savunmuştu.