Ermenistan'ın Azerbaycan'a ait mevzi ve sivil yerleşim yerlerine saldırması sonrası patlak veren gerilimin yankıları tüm dünyada sürerken, ABD'nin başkenti Washington D.C. ilginç görüntülere sahne oldu.

Söz konusu görüntülerde; Ermeni sivil toplum örgütlerinin eylem yaptığı, bir grup siyahi yurttaşınsa Atatürk büstünü olası bir saldırıya karşı koruduğu iddia edildi. Atatürk büstünün önünde duran siyahiler, eylem yapanları izlerken, ellerini kollarında birleştirip büstün başında bekledi.

Sosyal medyada bir anda viral olan görüntülerde; bir siyahi yurttaşın ise büste doğru elini uzattığı fark ediliyor.

Öte yandan, ABD’de siyahi vatandaş Floyd’un öldürülmesinin ardından ülke genelinde olaylar patlak vermiş ve protesto gösterileri düzenlenmişti. Hala süren eylemlerde öne çıkan nokta ise, sömürgeci liderlerin heykellerinin yıkılması olmuştu. Siyahi vatandaşların sömürgeci liderlere yaptıklarının aksine, Atatürk büstüne sahip çıkması da dikkat çeken bir diğer nokta oldu.

ABD'DE İLK ATATÜRK HEYKELİ
ABD'li sanatçı Jeffrey L.Hall'ın tarafından yapılan Mustafa Kemal Atatürk'ün bronz heykeli, 2013 yılında, başkent Washington, D.C.'deki Sheridan Çemberinin çevresindeki Türkiye Büyükelçiliği Rezidansının önüne yerleştirildi. Bina, 1936'dan 1989'a kadar Türkiye'nin Washington, D.C.'deki Büyükelçilik binası olarak hizmet vermekteydi.

Heykel, Atatürk'ün "Yurtta Barış, Dünyada Barış" sözlerinin işlendiği yarım daire biçimli bir taş korkuluğun önünde duruyor. Heykelde Atatürk, 1930'ların tarzını yansıtan üç parçalı bir takım elbise, kravat, cep saati ve kanat uçlu ayakkabılarla tasvir ediliyor. Atatürk'ün sol elinde ise 'Nutuk' bulunuyor. Sağ yakasının arkasından ise askeri bir madalya dikkat çekiyor.

Heykel, Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıldönümü ve Atatürk'ün 75. ölüm yıldönümü anısına, 10 Kasım 2013 tarihinde, Amerika Atatürk Cemiyeti (ASA) tarafından açıldı. Enstalasyon, Türk kökenli Amerikalı mimar Nuray Anahtar tarafından yönetildi.