Toplumsal Dış Haberler

Şili’de 60 bin sağlık emekçisi süresiz greve girecek. Sağlıkçılar "yetkililer sağlığın Şili halkının geleceği için en önemli konulardan biri olduğunu anlayana kadar grevlerini sürdürmekte kararlı olduklarını" söylüyor. Farklı alanlardan sendika, dernek ve sosyal hareketlerin de eylemlere destek vermesi bekleniyor.

Şili Ulusal Sağlık İşçileri Federasyonu (FENATS), Başbakan Sebastian Piñera ve hükümetle gerçekleştirilen müzakerelerin sonuçsuz kalması üzerine geçtiğimiz pazartesi gün greve başladıklarını duyurdu. Müzakerelerin en önemli başlığı 2021 bütçesinde kamu sağlığına ayrılan payın artırılmasıydı.

Ülkenin en büyük ikinci sendikası olan FENATS, yaptığı açıklamada zaten yetersiz olan halk sağlığı önlemlerinin covid-19 salgını sırasında iyice kötüye gittiğinin, sağlık personelinin kendini koruması için gerekli olan teçhizatın bile sağlanamadığının, kötü yönetimin ve mevcut düzenin en temel mesleki protokolleri dahi önemsemediğinin altını çizdi.

'TALEPLERİMİZİ CİDDİYE ALMAYANLARI PİŞMAN EDECEĞİZ'
Binlerce sağlık emekçisinin yetersiz önlemler sebebiyle kononavirüse yakalandığını bildiren sendika yetkilileri, 8 aydır ısrarla taleplerini iletmelerine rağmen siyasi otoritelerce dikkate alınmadıklarını bildirdi. Fazla mesai ve emeklerine karşılık bir primin dahi emekçilere fazla görüldüğünü söylediler.

Sendika Başkanı Patricia Valderas, taleplerini karşılamakta isteksiz davranan yetkilileri pişman etmeye kararlı olduklarını vurguladı.

'BİR SAVAŞTAYIZ VE VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Taleplerine somut bir karşılık gelmeden vazgeçmeye niyetli olmadıklarını belirten Valderas, çalışma koşulları iyileştirilene ve 2021 bütçesinde sağlığa ayrılan pay artırılana kadar “savaşta olduklarını” belirtti.

Kendisi de doktor olan Sağlık Bakanı’nın, öne sürdükleri taleplerin az bile olduğunu anlayabileceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın kendi raporlarına göre Marttan beri 360 binden fazla sağlık çalışanı covid’e yakalanmış; 27’si hayatını kaybetmişti. Ölüm ve bulaşların çoğu, koruyucu teçhizat yetersizliğinden dolayıydı.