ABD hükümetinin açıkladığı verilere göre ülkede 15 milyon doz Covid-19 aşısı, eczaneler ve bunları dağıtmakla görevli eyalet hükümetleri tarafından 1 Mart'tan bu yana çöpe atıldı. ABD'nin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından bu hafta yayımlanan veriler, yurttaşları aşılamakla görevli büyük zincirlerin milyonlarca aşı dozunu kaybettiğini gösteriyor.

Eczane zinciri Walgreens, yaklaşık 2,6 milyon dozun boşa harcandığını bildirirken, rakip eczane zinciri CVS, yaklaşık 2,3 milyon dozu ziyan ettiğini belirtti.

Açıklamalara göre Teksas, Kuzey Karolina, Pensilvanya ve Oklahoma, en çok aşı israf edilen eyaletler oldu.

Haziran ayında ziyan edilen dozlar 4,4 milyon olurken 300.000'lik bir artışla bu sayı Temmuz ayında 4,7 milyona yükseldi. Ağustos ayındaysa 3,8 milyon doz aşı çöpe gitti.

Eczacılık firması CVS'den bir sözcü, NBC'ye şirketin on milyonlarca aşı uyguladığını söyleyerek övündü ancak aşı israf ettiklerini doğruladı. Sözcü, yaptıkları aşı israfıyla ilgili "potansiyel olarak bir hayat kurtarma veya rapor edilen atık rakamlarımızı biraz iyileştirme seçeneği verildiğinde, her zaman ilkini seçeceğiz" dedi.

AŞILAR NEDEN ÇÖPE GİDİYOR?
Covid-19 aşı dozları, şişelerin çatlaması veya yanlış sıcaklıkta tutulmaları, SKT'lerinin geçirilmesi gibi sebeplerle kullanılmaz duruma gelebiliyorlar. Şişelerden çıkartılması gerekenden daha az doz çıkartıldığında bu da aynı zamanda israf edilen aşı dozları anlamına geliyor.

CDC sözcüsü Kristen Nordlund, boşa harcanan aşıların gerçekte kullanılan dozlara kıyasla çok küçük kaldığında ısrar etti.

NBC News'e verdiği demeçte CDC Sözcüsü, boşa harcanan dozların sayısı "son derece düşük kalıyor, bu da sistem genelinde aşı israfını azaltırken mümkün olduğunca çok insanı aşılatmak için federal hükümet, yerel yönetimler ve aşı sağlayıcıları arasındaki güçlü ortaklığın kanıtıdır" dedi.

BİR TARAFTA AŞI İSRAFI, BİR TARAFTA AŞI KITLIĞI
ABD'de milyonlarca aşı çöpe giderken öte yandan yoksul ülkelerde aşı sorunu güncelliğini koruyor. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada tüm Afrika nüfusunun yalnızca yüzde 2'sinden azının aşılandığına dikkat çekmişti.

ABD, İsrail ve Avrupa ülkeleri, salgının başından beri aşı istifiyle gündeme geliyor. Resmi verilere göre dünya genelinde şimdiye kadar 4.8 milyardan fazla doz aşı tedarik edildi, fakat bunun yüzde 75'i 10 ülkede toplanmış durumda.

ABD'li yetkililer 3 doza kadar aşılama politikasına başlarken DSÖ, aşı eşitsizliğinin önüne geçmek ve Covid-19'un yeni varyantlarının ortaya çıkışını durdurmak için takviye aşı uygulamasını 2 aylığına erteleme ve aşıya erişimi olmayan ülkelere bu aşıları ulaştırma çağrısı yaptı.