Avrupa’nın en büyük stadyumlarından olup yüksek teknolojiyle donatılmış olan Münih’teki Allianz Arena da enerji krizinden etkilendi. Işıklandırılmasıyla ünlü stadyum, enerji krizi nedeniyle akşamları altı saat yerine yalnızca üç saat aydınlatılacak. 

Stadyumun seyirci kapasitesi 70.000 kişi. Çatısındaki şeffaf bölümlerin teker teker açılıp kapanabilen bu sayede çimlerinin özel tekniklerle güneş ışığını görmesi sağlandığı stadyumun en bilindik özelliği ise dış cephe aydınlatması.

Allianz Arena Finans Direktörü Jan-Christian Dreesen, alınan önlemler ile ilgili yaptığı açıklamada "Sürdürülebilirlik alanındaki hedeflerimizi gerçekleştirmek ve enerji tüketimini daha da azaltmak için uzun süredir çeşitli alanlarda çalışıyoruz. Mevcut kriz nedeni ile bu faaliyetlerimizi güçlendirdik ve Allianz Arena ile ilgili de çeşitli önlemler aldık” dedi.

Odatv'den Deniz Gezginci'nin aktardığına göre, Allianz Arena’da gazla çalışan çim ısıtmaları, hava ile çalışan ısı pompalarına dönüştürülecek. Stadyumun elektriğini güneş panelleri sağlayacak, havalandırma ve klima kullanımı azaltılacak, yazın daha az soğutma, kışın daha az ısıtma gerçekleştirilecek ve tuvalet alanlarında sadece soğuk su kullanılacak.

ALMANYA’NIN ENERJİ KRİZİ BÜYÜYOR
Almanya’da hayata geçirilen tasarruf önlemleri kapsamında büyük kentlerdeki meydanlarda anıt ve tarihi binaların ışıklarının kısılmasına, kamuya açık yerlerde suyun kapatılmasına ve belediye spor tesislerindeki duşlarda sadece soğuk su akmasına karar verildi.

Avrupa Birliği tarafından Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlar sebebiyle, Avrupa’ya yapılan Rus enerji sevkiyatı azaltıldı. Rusya, Avrupa’nın yaptırımlarına vanayı kapatarak cevap verdi. 

Almanya, Rus gazına en bağımlı Avrupa ülkelerinden birisi olarak biliniyor. Elektrik üretimi ve ısınma için Rusya’dan ithal edilen doğalgaza bağımlı olan Almanya, neredeyse tamamı iş görmez vaziyette olan termik santralleri yeniden açma kararı aldı.

Almanyalılar, kışa hazırlık maksadıyla elektrikli ısıtıcılara yöneldi. Almanya’da elektrikli ısıtıcılar tükendi. Satıcılar, talebi karşılayacak yeterli ürün bulunmadığını ifade etti.

Almanya hükümeti, gelecek kış için ısıtma maksatlı gazın belirli saatlerde verilmesi, sıcak suyun belirli sürelerde kullanılabilmesi, evde montla oturma ve benzeri bir dizi önlem almaya hazırlanıyor.

Almanya’nın muhalif partileri ise, Rusya'yla masaya oturulmasını talep ediyor.