Çekya, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı sonrası oluşan risklerden dolayı para birimini korumak için piyasaya müdahale eden Doğu Avrupa ülkeleri arasında katılan son ülke oldu. Çekya Merkez Bankası, para birimi korunayı desteklemek amacıyla gün içinde piyasaya müdahale etti.

Polonya Merkez Bankası’nın da cuma sabahı piyasaya müdahale ettiğini söyleyen kaynaklar, zlotinin 2009’da yaşanan krizden bu yana en düşük seviyelere gerilemesiyle bu hafta üçüncü müdahalesini yaptığını belirtti.

Çekya Merkez Bankası konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Çekya Merkez Bankası yüksek yabancı rezervlere sahip. Bu rezervlerin mevcut durumda kullanılması tamamen haklı bir gerekçeye dayanıyor' ifadelerini kullandı.

Çek Korunası, açıklama sonrası yüzde 0,9 yükselirken, sonrasında kazançlarının bir kısmını geri vererek euroya karşı 25,611 seviyesinden işlem gördü. Çekya Merkez Bankası ise müdahalenin detaylarını paylaşmayacağını açıkladı.

Polonya Zlotisi, euro karşısında 4,868 seviyesine kadar gerilerken Polonya Merkez Bankası'nın müdahalesi sonrası bu düşüşü tersine çevirdi. Macaristan Forinti ise perşembe günü Macaristan Merkez Bankası'nın faizleri beklenenden fazla artırmasın sonrası daha zayıf bir performans sergiledi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta başladığı özel askeri operasyon sonrası  büyük para birimleri arasında ruble haricinde en çok düşüş gösteren para birimler forint, koruna ve zloti olmuştu.