Romanya Dışişleri Bakanlığı, bir Rus diplomatın "faaliyetlerinin ve eylemlerinin 1961 Diplomatik İlişkiler Viyana Sözleşmesi hükümlerine aykırı" olduğu gerekçesiyle sınır dışı edildiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da bugün yaptığı açıklamada Rusya'daki Romanya Büyükelçiliği çalışanlarından birini istenmeyen kişi ilan etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, şu açıklamada bulundu:

11 Mayıs'ta Romanya Büyükelçisi Cristian Istrate, Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrıldı ve kendisine bakanlığın Romanya Büyükelçiliği askeri ataşe yardımcısı Yüzbaşı G. Iliescu'nun Rusya Federasyonu topraklarını 72 saat içinde terk etmesi talebi iletildi. Bu adım, 26 Nisan'da Bükreş'teki Rusya Büyükelçiliği'nde askeri ataşeye yardımcısına yönelik asılsız iddialara cevaben Rus tarafı tarafından atılmıştır

Geçtiğimiz ay AB üyesi Çekya, 18 Rus diplomatın istenmeyen kişi ilan etmişti. Çekya Başbakanı Andrej Babiš, iki Çek vatandaşının hayatını kaybettiği 2014 patlamalarına Rus askeri istihbarat görevlilerinin karıştığını iddia etmişti.

İddiaları kesin bir şekilde reddeden Moskova, 20 Çek diplomatını sınır dışı ederek misillemede bulundu. Prag da yanıt olarak daha fazla diplomatı sınır dışı etti. Çekya diğer AB ülkelerini desteğe çağırarak "1'er Rus diplomatı ülkelerinden kovmaya" çağırmıştı.