Rusya'nın Kabil Büyükelçiliği Sözcüsü Nikita İşenko, eski Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin nakit paralarla dolu arabalar eşliğinde başkenti terk ettiğini ileri sürdü.

PARA DOLU ARABALARLA AYRILDI
İşenko, Sputnik'e yaptığı açıklamada, "Rejimin çöküşünü en etkili bir şekilde gösteren şey, Gani'nin Afganistan'dan kaçış şekli oldu. Parayla dolu dört arabayla ayrıldı. Paranın bir bölümünü helikoptere koymaya çalıştılar, ama her şeyi sığdıramadılar. Paranın bir bölümüyse yol ortasında bırakıldı" dedi.

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanlığı Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Kabil'in Taliban tarafından ele geçirilmesinin "beklenmedik bir olay" olduğunu ve Rusya'nın ve diğer ülkelerin Afganistan Ordusu'nu gözlerinde büyüttüğünü söyledi.

Kabulov, "Yaşananlar, bir ölçüde sürpriz oldu. Afganistan ordusunun bir süre daha direneceğini düşünüyorduk" diye konuştu.

"TALİBAN'I TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARMAK SÖZ KONUSU DEĞİL"
Kabulov, Moskova'nın yeni Afgan hükümetini tanıma konusunda acele bir karar vermeyeceğini söyleyerek, Taliban'ın terör listesinden çıkarılmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

Kabulov, gereli prosedürlerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından yürütüleceğini belirtti.

Taliban, dün Afganistan başkenti Kabil'e çatışma olmadan girmişti. Afganistan Devlet Başkanı Gani, bundan kısa bir süre sonra ülkeyi terk etmişti.