Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kırım'ın Rusya'ya ilhakının uluslararası hukuka uygun tam uygunluk halinde gerçekleştiğini, yarımadanın sonsuza kadar Rusya'nın bir parçası olacağını söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da geçtiğimiz günlerde "Türkiye'nin Kırım tutumunu kabul etmiyoruz ve kendi tutumumuzu sabırlı bir şekilde izah etmeyi sürdürüyoruz. Türk meslektaşlarımızın ve partnerlerimizin Rusya'nın tutumunun doğruluğunu ve haklılığını er ya da geç anlayacağından eminiz" diye konuşmuştu.

NE OLMUŞTU?
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2020 Aralık ayında Rusya'nın tüm askeri güçlerini Kırım'dan bir an önce çekmesi ve "Ukrayna topraklarında geçici işgaline gecikmeden son vermesi" çağrısında bulunan bir kararı kabul etmişti.

193 üyeli BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada bağlayıcılığı olmayan söz konusu karar, 17'ye karşı 63 "kabul" oyla onaylanırken, 62 üye "çekimser" kalmıştı.

AKP'NİN KIRIM POLİTİKASI
AKP iktidarı, Kırım'ın Rusya'ya katılmasının yasadışı olduğunu öne sürerek kararı tanımadığını söylüyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 2020’nin Temmuz ayında Ukrayna Savunma Bakanlığı'na yaptığı ziyarette, "Bir kez daha ifade etmek istiyorum ki biz Türkiye olarak Kırım’ın ilhakını tanımadık, tanımayacağız" demişti.