Toplumsal Dış Haberler

Rusya, yaklaşık 30 yıldır Ermenistan işgali altında kalan ve son çatışmalarla büyük bir bölümünü Azerbaycan'ın geri aldığı Dağlık Karabağ'ın yeni haritasını paylaştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin kontrolündeki bölgeleri gösteren yeni bir harita yayınladı. Rusça olarak yayınlanan haritada, Karabağ bölgesinin yüzde 75'inden fazlası Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri kontrolünde görülüyor ve sadece küçük bir kısmı Ermeni kontrolünde kalmış durumda. toplumsal.com.tr

Ermenistan güdümündeki Artsakh Cumhuriyeti'nin kontrolünde kalan yerler ise başkent sayılan Stepanakert ile şehrin dışındaki bazı bölgeler. Bu bölgede şu an büyük bir Rus askeri polis yığınağı bulunuyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı'nın güncellediği harita, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin kontrolü altındaki bölgeleri ve Rus ordusunun yeni kurulan gözlem noktalarını gösteriyor.
- Yeşil bölge Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerini, sarı bölge ise Ermenistan'ın elinde kalan yerleri gösteriyor.

ANLAŞMANIN ETKİLERİ
9 Kasım'da Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında üç ülkenin liderleri arasında uzun süren görüşmelerin ardından Moskova'da bir anlaşma açıklanmıştı. Anlaşma, bölgeyi saran şiddeti askıya alırken, Ermeni kuvvetlerinin çeşitli bölgelerden çekilmesini gerektirdiği için Azerbaycan için son derece elverişli görüldü. toplumsal.com.tr

Bu anlaşma, çok sayıda insanın Başbakan Nikol Paşinyan'ın hareketini protesto etmesiyle Ermenistan içinde de iç çekişmeye neden oldu. Bu süreçte Ermenistan'da parlamento basıldı, birçok bakan istifa etti.