Finlandiyalı gaz dağıtım şirketi Gasum, Moskova yönetiminin Finlandiya'ya gaz akışını kestiğini duyurdu. Gasum, Finlandiya'nın Rusya'ya ruble ile ödemek yapmak istemediği gerekçesiyle gaz akışının durdurulduğu açıkladı. Gasum ülkenin, Finlandiya ve Esyonta'yı birbirine bağlayan Balticconnector boru hattı üzerinden gaz almaya devam edeceğini söyledi.

RUS GAZININ KESİLDİĞİ ÜÇÜNCÜ ÜLKE
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunun başlamasının ardından ABD ve müttefikleri, Moskova'ya yaptırım uygulamış ve Rusya'nın enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltma çağrıları yapmıştı.

Kremlin ise “dost olmayan ülkeler” olarak listelediği ülkelerin doğal gazı ruble olarak ödemesini talep etmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu ülkelerden gaz alıcılarının ruble ile ödemeyi kabul etmemesi halinde Rusya'nın bunu gaz sözleşmelerinde temerrüt olarak göreceğini açıklamıştı. Nisan sonunda Gazprom, iki ülkenin yeni ödeme planına uymayı reddetmesi üzerine Bulgaristan ve Polonya'ya gaz dağıtımını durdurmuştu. Finlandiya, Rusya'nın doğal gazı kestiği üçüncü ülke oldu.