ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, ABD ordusunun Rusya’nın Avrupa’ya nükleer saldırıda bulunması durumuna karşı ‘küçük bir tatbikat’ gerçekleştirdiğini bildirmesinin ardından, Rus yetkililer duruma tepki gösterdi. Rus basınına konuşan Rus Senatör Sergey Tsekov, gerçekleştirildiği belirtilen tatbikatı düzenleyenler için ‘hasta’ yakıştırmasında bulundu. Tsekov ayrıca durumun kendisini şaşırttığını ifade etti.

Duma’nın Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Aleksandr Şerin ise bu tatbikatın iki amacı olduğunu ifade etti. Şerin’e göre, tatbikatın birinci amacı, Rusya ile NATO ülkeleri arasında nükleer saldırının gerçekleştirildiği bir krizin çözümüne yönelik inanılmaz senaryoya karşı insanları alıştırmak. İkinci amacı ise Avrupa halkını korkutmak ve ABD üslerini güvenliğin garantisi olarak gösterip Avrupa ülkelerindeki varlığını haklı çıkarmak. Rusya’nın askeri doktrininde, böyle bir senaryonun ancak toprak bütünlüğünün tehlike altına girmesi durumunda öngörüldüğünü belirten Şerin, Avrupa’ya kendileri tarafından bir nükleer saldırı gerçekleştirilmesinin ‘ütopya’ olduğunu kaydetti. Böyle bir saldırı halinde nükleerin etki alanının Rusya’yı da kapsayacağını belirten Şerin, “Avrupa ile nükleer saldırıda bulunacağımız bir krizin içine girmeyiz” dedi. Şerin, ABD’nin lakayt bir şekilde nükleer saldırı senaryolarından bahsetmesinin nedeninin modern tarihinde ciddi bir saldırıya maruz kalmamasından kaynaklı olduğunu ifade etti.

'BİZ AYNISINI MEKSİKA SINIRINDA YAPSAK...'
Rus milletvekili Vladimir Jirinovski ise “Napoleon gibi, Hitler gibi küstahça sınırlarımızda duranlar onlar. En korkunç silahlarla tatbikat gerçekleştirenler yine aynı ülkeler. İlk darbeyi vurmak için tatbikat yapan onlar. Biz ise ‘karşılık veren’ olacağız. Meksika-ABD sınırında benzer bir tatbikatı gerçekleştirsek, ABD ne derdi?” ifadelerini kullandı.  

Bir başka Rus Senatör Aleksey Puşkov ise “Pentagon’un varsayımlarına değil, askeri planlarına inanmalıyız. Böyle bir saldırının taklit edilmesi de iyi bir ipucu” değerlendirmesini yaptı.