Toplumsal Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin; bazı ülkelerin Suriye’de bu yıl yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini tanımama çağrısı yaptığını, bu çağrıların resmi kurumların performansını zayıflatma amacı taşıdığını söyledi.

Vershinin; RIA Novosti ile yaptığı şöyleşide, koronavirüs kısıtlamalarına rağmen Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre’de çalışmalarına devam ettiğini belirterek “25-29 Ocak tarihleri arasında yapılacak 5. müzakerede anayasal ilkeler tartışılacak ve herkesin kabul edilebileceği ilkeler üstünde anlaşmaya varılacak” diye konuştu.

‘HALKI SEÇİMDEN MEN ETMEK ANLAMINA GELİR'
Bakan Yardımcısı konuşmasında, bazı uluslararası forumlarda yeni anayasanın acilen yapılmasının ve bu yıl yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tanınmasının konuşulduğunu, bu teklifin Suriye halkını kendisini yönetecekleri seçme hakkından mahkum etme anlamına geldiğini söyledi.

Bakan Yardımcısı, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına ve anayasa komitesinin çalışma kurallarına göre Suriyelilerin anayasa yapma sürecini dış müdahale olmadan ve süreci yapay zaman dilimlerine bölmeden yürütme hakkına sahip olduğunu belirtti.

Ancak bu şartlarda, Suriye’de uzun vadeli bir çözüme ulaşılabileceğinin altını çizdi.

Mevcut Suriye anayasasına göre Suriye’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2021’de yapılması gerekiyor. Beşar Esad, daha önce seçimlerin zamanında yapılacağını açıklamıştı.