Dağlık Karabağ anlaşmasının, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınır anlaşmazlığını çözen siyasi bir uzlaşma metni olmadığını söyledi. 

Taraflar arasında, Rusya'nın gözetiminde imzalanan barış anlaşmasıyla ilgili Ermenistan televizyonuna konuşan Paşinyan, "Tabii ki anlaşmayı yırtıp bir kenara atabiliriz, ama bunun sonuçlarını da anlamamız gerekir. Anlaşmanın imzalandığı duruma geri dönebilir miyiz? Anlaşmayı, artık ilerleme kaydedemediğimizi fark ettiğimizde, Şuşa düştükten sonra imzaladık" ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında 9 Kasım'da imzalanan anlaşmaya yönelik tepkileri dindirmeyi amaçlayan Paşinyan, sahadaki yenilginin ardından siyasi alanda ilerleme kaydettiklerini söyledi. 

Siyasi ilerlemeyi mümkün kılacak her şeyi yaptıklarını ifade eden Paşinyan, istifa çağrıları ile ilgili de, "Demokratik ülkelerde yönetim değişiminin elli mekanizmaları vardır. Şu anki görevimiz istikrarı korumak" ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı Karabağ anlaşmasında "belirsizlikler" olduğunu da ifade ederek "Öncelikle görevimiz bu belirsizlikleri netleştirerek bölgede yaşanabilir bir ortam oluşturmak. İkinci olarak; ne istiyoruz? İsteklerimiz değişmedi. Önceki stratejimizdeki isteklerimiz neyse, hâlâ onların peşindeyiz" dedi.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından evlerini terk etmek zorunda kalan bazı Ermenilerin evlerini yaktığı belirtiliyor.

Erivan daha önce askeri can kaybının bin 300 civarı olduğunu belirtmişti.