Ercan Çankaya

1 Ocak 2021’in Küba devriminin 62. yıldönümü olması vesilesiyle Perulu aydınlar, Etiyopyalı Küba dostları ve Vietnam Devlet Başkanı yayımladıkları mesajlarla Küba devrimini selamladılar.

İnsanlık İçin Entelektüel ve Sanatçılar Ağı’nın (REDH) Peru misyonu, 1 Ocak 1959’da başarıya ulaşan Küba devriminin 62 yıldönümünü kutladı. 

‘LATİN AMERİKA’DA 20 YÜZYILIN EN ÖNEMLİ TARİHSEL OLAYI’
Perulu aydınlar, 62. yıl mesajlarında Fidel Castro önderliğindeki Küba devriminin 20. yüzyılda Latin Amerika’nın en önemli tarihsel olayı olduğuna işaret ederek Küba halkının Amerikan emperyalizminin tacizlerine rağmen fedakârlık ve cesaretle elde ettiği kazanımlarının tüm dünya halklarına örnek olduğunu söylediler. “Küba devrimiyle sarsılmaz dayanışma duygularımızı yineleyerek ABD’nin ekonomik ablukasını kınıyoruz.” diye konuştular. ABD’nin bu tarz saldırganlık girişimlerinin ancak Küba halkının yurtseverlik ve birliğini güçlendireceğini söylediler. 

‘AIDS VE COVID-19 SALGINLARI SIRASINDA KARŞILIKSIZ YARDIM ETTİLER’
Etiyopya Küba Dostluk Derneği Başkanı Abebe Ayalew Mekonnen de yaptığı 62. yıl açıklamasında Afrika kıtasının, bir bütün olarak Fidel Castro’ya çok şey borçlu olduğunu belirtti.  Etiyopya ve Küba arasındaki diplomatik ilişkilerin 45 yıldır devam ettiğine işaret eden Mekonnen, Küba’yı kastederek “Bu küçük ulus, tüm yoksul dünyaya örnek oldu.” diye konuştu. Umut olmakla kalmayarak AIDS salgını sırasında, doğal afetlerde, şimdi de covid-19 pandemisi sürecinde tüm yoksul dünyaya karşılıksız yardım ettiğini vurguladı. 

‘İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİNİ DERİNLEŞTİRECEĞİZ’
Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Vietnam Devlet Başkanı Nguyen Phu Trong da aynı zamanda iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılına girdiklerini belirterek 60. yılda kardeşlik ve dayanışma duygularıyla iki ülke arasında diplomatik ve sosyokültürel işbirliğini derinleştireceklerini söyledi.

31 Aralık 2020’de de Hükümetlerarası Komisyon’un 38. oturumunu sanal olarak gerçekleştirmiş ve çeşitli başlıklarda iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirme kararı almışlardı.