Ercan Çankaya

Tanzanya’da 15 kişinin ölümüne yol açan gizemli hastalıkla ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Raporlara göre en az 15 kişinin ölümüne 50 kişinin de hastaneye kaldırılmasına neden olan hastalık, hastaların kan kusmasına neden oluyor.

Ülkenin güneyinde bulunan Mbeya bölgesinde ortaya çıkan hastalığa yakalananlar, ilk semptomlar görüldükten birkaç saat sonra feci şekilde hayatlarını kaybetti. Şimdiye kadar ortaya çıkan vakalardan, hastalığa yakalananların genellikle erkek oldukları görülüyor.

KESİN ORTAYA ÇIKIŞ NEDENİ BİLİNMİYOR
Tanzanya Sağlık Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, hastalığın ortaya çıkış nedeni kesin olarak bilinmese de hastalığı bir salgın olarak nitelendirmek için henüz çok erken olduğu söylendi.

Tanzanya Sağlık Bakanlığı’nı ülkenin Mbeya bölgesinde temsil eden Felista Kisandu; ilk klinik muayenelerde çoğu erkek olan hastaların genellikle karaciğer kanseri ve mide ülseri hastalıklarından muzdarip olduklarını açıkladı. Hastalara bira, sigara ve diğer gazlı içeceklerden kaçınmalarını tavsiye ettiklerini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hastalığın kesin ortaya çıkış sebebini anlayabilmek için hastaların içme sularından örnekleri ve kanlarındaki cıva oranını test etmeye devam ediyorlar.

'DOKTORU GÖREVDEN ALDIK, SORUŞTURMA AÇACAĞIZ'
Bu arada Tanzanya Sağlık Bakanı Dorothy Gwajika, hastalıkla ilgili ilk resmi açıklamayı yapan Sağlık Bakanlığı’nın eyalet temsilcisi Felista Kisandu’yu açığa aldıklarını duyurdu.

Gwejika, Doktor Kisandu’nun bölge halkı arasında panik yaratmaktan dolayı hakkında soruşturma açılacağını açıkladı. Sağlık Bakanı, ayrıca soruşturma açılabilmesi için doktorun görevden el çektirilmesi gerektiğini, bu sebeple ilgili birimlere bir talimat gönderdiğini açıkladı.

Hükümet yetkilileri, benzer semptomlara yol açan bir hastalığın bölgede 2018’de de açıkladılar.

'COVID 19'U DA DUA GÜCÜYLE YENDİK'
Gizemli hastalık açıklamasının ülkenin Başkan John Magufuli’nin covid-19’u dua gücüyle yendikleri açıklamasından bir ay sonra gelmesi, hükümet yetkililerinin resmi açıklamalarına olan güveni azaltıyor.

Ülkede haftalardır yeni covid vakası açıklanmıyor. Vaka sayısı 509’da sabitlenmiş durumda. Fakat muhalefet, gerçek sayının 10 binlerin üzerinde olduğunu iddia ediyor.