Toplumsal Dış Haberler

Kolombiya’da kadim çağlarda yaşayan insanların hayatında, Katoliklerin Sistina Şapeli kadar önemli olduğu düşünülen bir keşif yapıldı.

Amazon’daki yağmur ormanlarında bulunan 8 millik duvarda, tarih öncesinden kalma on binlerce mağara resmi keşfedildi.

SOYU TÜKENMİŞ ONLARCA HAYVANIN TASVİRİ
En az 12 bin 500 yıllık tarihi olduğu düşünülen resimlerde, mastodon (filin eski atalarından biri) gibi buz devri hayvanları tasvir ediliyor.

Tasvirlerde deve ailesinin soyu tükenmiş bir türü olan paleolama, dev hayvanlar, buz çağı atlarına ait resimler de bulunuyor.

ANTİK ÇAĞ İNSANININ 'SİSTİNA’SI
Arkeologlar, Kolombiya'daki Chiribiquete Ulusal Parkı'nda bulunan kalıntıyı "Kadimlerin Sistine Şapeli" olarak nitelendirdiler. Bilindiği gibi Papaların Vatikan’daki resmi ikametgâhı Apostol Sarayı’nda bulunan Sistina Şapeli papalık seçimlerinde kullanılmaktadır.

ÇÖZÜMLEMESİ NESİLLER BOYU SÜRECEK
Resimlerin kapsamlı bir incelemesinin nesiller boyu süreceğini söyleyen bilim adamları, bulunan resimlerin insanlığa kayıp bir medeniyete dair eşsiz bir bakış açısı sunacağını iddia ettiler.

BİR YIL GİZLİ TUTULDU
Aslında resimlerin keşfi geçtiğimiz yıl yapılmıştı. Fakat büyük keşif, Kanal 4 (Channel 4) için yapılacak bir belgesel çekimi için bugüne dek gizli tutuldu.

‘TASVİRLER GERÇEK GİBİ’
Keşif, Avrupa Araştırma Konseyi’nin finanse ettiği bir İngiliz Kolombiyalı ekip tarafından gerçekleştirildi. Ekibin lideri Exeter Üniversitesi arkeoloji profesörü, dünyanın önde gelen Amazon ve Pre-Kolombiya tarihi uzmanı José Iriarta’ydı. Profesör Iriarta, resimleri kayda geçirmenin on yıllar alacağını söylüyor. Profesöre göre resimler o kadar doğal yapılmış ki bir buz devri atının vahşi bakışlarını, tüylerini bile görmek mümkün. Profesör, bazı resimlerin çok yüksekte olduğunu şimdilik ancak ‘drone’la görüntülenebildiğini söylüyor.

‘AMAZON KABİLELERİNİN ATALARINI GÖRMEK MÜMKÜN’
Balık, kaplumbağa, kertenkele, kuş gibi hayvanların kadim çağlardaki hallerinin resimlerinin yanısıra günümüz Amazon kabilelerinin tarih öncesi atalarının el baskılarını bulmak da mümkün.

'ASYALI GÖÇEBELER' DETAYI
Baskılar ve çizimlerin, Bering Boğazı’nda oluşan kara köprüsünden 17.000 bin yıl önce geçen Sibiryalı göçmenlerce yapılmış olabileceği de düşünülüyor. Bu kara köprüsü, kar yağışları nispeten hafif olduğu için Buzul Çağı boyunca varlığını sürdürmüştü. Sibirya’dan Amerika’ya yüzlerce kilometrelik bir hat oluşturarak insanların geçişini mümkün kılmıştı.

‘ARKEOLOJİK KALINTILARIN ÇOĞU YOK OLMUŞTU’
Nemli iklim ve asidik toprağın Amazonlardaki arkeolojik kalıntıların çoğunu yok ettiği ve dahası Amazon yerlilerinin de çok yakın zamana kadar yazılı kayıt tutmadığı bölgenin son 1500 yıldan önceki tarihi, sınırlı sayıdaki seramik ve ok başlıklarından takip edilebiliyordu. Yapılan keşif, bu açıdan da arkeoloji bilimi açısından ve bölgenin kadim tarihini aydınlatmak açısından çok önemli.

BÖLGEYE ERİŞİM ÇOK ZOR
Belgesel yapımcısı Jungle Mystery’ye göre Amazonların Kayıp Krallığı (Lost Kingdom of Amazons) adlı belgeselde, keşiflerin yapıldığı bölgeye erişimin ne kadar zor olduğu açıkça açıklanıyor. Ekip, bölgeye ulaşabilmek iki saat araba yolculuğundan sonra ormanda dört saat yürüyüş yapmak zorunda kaldı.

Belgeseli sunan arkeolog ve araştırmacı Ella Al-Shamani, Observer’a verdiği demeçte yeni kazı yerinin ve keşfin çok yeni olduğunu, henüz bir isim bile verilmediğini söyledi. Ekip, covid-19 önlemleri hafifler hafiflemez resimleri incelemek için kazı yerine dönmeyi planlıyor.