Toplumsal Dış Haberler

Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkeler arasında olan ve salgının ikinci kritik evresine girdiği ABD’de uzmanlar, salgının önümüzdeki haftalarda daha da şiddetleneceğini öngörürken insanların evde kalmaya ve maddi yardıma en çok ihtiyaç duyduğu dönemde hükümetin maddi destek programları birkaç hafta içinde sona erecek.

Ülkede ölü sayısı, mayıs ayından bu yana ilk kez geçtiğimiz perşembe günü 2 bini aşmıştı. Washington Üniversitesi’nin Sağlık Ölçüm ve Değerlendirme Merkezi’ne (Institute for Health Metrics and Evaluation) göre ay sonuna kadar günlük ölü sayısı 2,300’ü, toplam ölü sayısıysa 470 bini aşacak.

HASTALAR ‘BALIK İSTİFİ’ ÖLÜME TERK EDİLİYOR
Indiana’da çoğu hastanenin yoğun bakım ünitesinde boş yatak kalmadığı bildirilirken hastaların, acil servis odalarında balık istifi bir şekilde ölüme terk edildiği belirtiliyor.

Sağlık hizmetleri aktivistlerinin ülke çapında kalifiye hemşire sıkıntısının had safhada olduğunu bildirdiği ülkede; Amerikan Hemşirelik Öğrencileri Derneği (American Association of Colleges of Nursing), mevcut sağlık çalışanlarının da fazla mesai, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması gibi nedenlerle mesleklerini sürdürmekte güçlük çektiğini bildiriyor. Gerekli önlemler alınmadan verilen sağlık hizmetlerinin salgının yayılma hızını artırdığı iddia ediliyor.

YARDIM PROGRAMLARI SONA ERECEK
Karantina önlemlerinin yeterince uygulanmadığı ve uygulananların da iyi duyurulamadığı ülkede, işçilerin iş bulmakta ve buldukları işlerde de emeklerinin karşılığını almakta zorluk çektiği ileri sürülüyor. Hal böyleyken milyonlarca yoksulun yararlandığı sosyal destek programlarının 26 – 27 Aralık tarihlerinde sona erecek olması salgının çok daha ciddi boyutlara varabileceği endişesi artırıyor. Bazıları eyaletler düzeyinde ve bazıları ulusal düzeyde finanse edilen sosyal yardım programlarının sona ermesi, 12 milyon işçiyi ve işsizi açlığa sürükleyecek.

PANDEMİ İŞŞİZLİK ÖDENEKLERİ SONA ERECEK
Milyonlarca işsizin bulunduğu ve işsizliğin salgın nedeniyle gün be gün artmakta olduğu ülkede,300 ve 600 doların üzerinde gelir kaybına uğrayan işçiler işsizlik sigortasından faydalanabiliyordu. “Esnek çalışan” gizli işsizlerin yararlandığı pandemi işsizlik desteğinin de 31 Aralık’ta sona erecek olması, kısmi ve serbest zamanlı çalışan işçiler arasında endişeye yol açıyor.

KONGRE TATİLDE, PANDEMİ TIRMANIŞTA
Kongre’nin pandemiyi usurmadan tatile çıkacak olmasının, sosyal desteklerden yararlanan pek çok işçi ve yoksulu zor durumda bırakacağı, tüm şiddetiyle devam etmekte olan salgını yeni ve geri döndürülemez bir evreye sokacağı öngörülüyor.