Ercan Çankaya

ABD’nin S-400’ler nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulama kararı almasının ardından Türk ve Rus Dışişleri Bakanlıkları kararı eleştirirken ABD, yaptırım kararının doğruluğunu savundu.

ABD yetkileri, uzun süredir Rusya’nın S-400 karadan havaya füze sisteminin NATO teknolojisiyle uyumsuz olduğunu, savunma sisteminin Avrupa-Atlantik ittifakına bir tehdit olduğunu iddia ediyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, son olarak pazartesi gün ilan ettiği yaptırımlarla Türkiye’nin silah tedarik sistemini hedef aldı. Karar, Türkiye ve Rusya hariciyelerince hızla kınandı.

Esasen ABD, Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından atarak yaptırımları çoktan uygulamaya başlamıştı.

POMPEO: TÜRKİYE’Yİ DEFALARCA UYARDIK
Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada “Türkiye’yi en üst düzeyden S-400’leri edinmeleri durumunda Amerikan askeri teknolojisini ve personelini tehlikeye atacakları, Rusya’nın savunma sektörüne büyük miktarda nakit girişi sağlayacakları gibi konularda defalarca uyardıklarını” söyledi.

“Türkiye’nin savunma ihtiyacını karşılayabilecek alternatif sistemler NATO’da olmasına rağmen” Türkiye’nin S-400’leri almakta ısrarcı olduğunu iddia etti.

“Türkiye’yi, derhal ABD ile koordineli olarak S-400 sorununu çözmeye çağırıyorum.” dediği açıklamasında Türkiye’nin ABD için değerli bir müttefik ve bölgesel ortak olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin ‘S-400 engeli’ni aradan çıkarması ve onlarca yıllık savunma işbirliği geçmişlerini hatırlamasını istedi.

ABD yaptırımları, esas olarak Türkiye Savunma Endüstrileri Genel Müdürü İsmail Demir ve kurumun diğer üç çalışanını hedef alıyor.

ABD, ihracat lisanslarının iptalinin yanı sıra kendi yetki alanındaki nakdi varlıkların da dondurulmasını kapsıyor.

TÜRKİYE: UYGUN CEVABI YERİ GELİNCE VERECEĞİZ
Türk Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada ABD’yi bu “haksız kararı yeniden gözden geçirmeye” çağırarak Türkiye’nin ittifak ruhuna uygun bir şekilde, diyalog ve diplomasi yoluyla bu sorunu çözmeye hazır olduğu vurgulandı.

Bakanlık, ABD yaptırımlarının iki ülke arasındaki ilişkileri kaçınılmaz bir şekilde kötü etkileyeceğini savunduğu açıklamasında Türkiye’nin uygun cevabı zamanı ve yeri gelince vereceği vurgulandı.

Ayrıca S-400’lerin ABD Patriotları satmayı reddettikten sonra satın alındığı tekrar vurgulandı. Bir başka NATO üyesi olan Yunanistan’da da doğrudan Rusya’dan satın alınmasa bile Rus yapımı S-300’lerin bulunduğunun altı çizildi.

ULUSLARARASI HUKUKA KÜSTAHÇA BİR SALDIRI GİRİŞİMİ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da kararı ABD’nin uluslar arası hukuka küstahça bir saldırı girişimi olarak yorumlarken ABD hükümetinin on yıllardır uyguladığı, uluslar arası hukuku tanımayan zorba politikaların yeni bir tezahürü olduğunu vurguladı.