Toplumsal Dış Haberler

Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının, Covid-19 semptomları geliştiren insanların yüzde 70'inde semptomları durdurduğu açıklandı. Oxford'un aşısının Pfizer ve Moderna'nın aşılarına göre daha kolay muhafaza edilebilir olması ve dünyanın her köşesine daha kolay ulaştırılabilir olması da bir diğer dikkat çeken özellik.

Oxford araştırmacıları, normal olarak on yıllık bir aşı geliştirme sürecini yaklaşık 10 ayda tamamladılar. İngiltere hükümeti, 50 milyon insanı aşılamaya yetecek olan 100 milyon doz Oxford aşısı için ön siparişi verdi.

AŞININ DENEYLERİ
Yarısı İngiltere'de, geri kalanı Brezilya'da olmak üzere 20 binden fazla gönüllü katıldı. İki doz aşı yaptıranlarda 30 Covid-19 vakası, sahte enjeksiyon yapılanlarda ise 101 vaka vardı. Araştırmacılar, yüzde 70 koruma sağlandığını söyledi.

Şaşırtıcı bir şekilde, ilk yarı doz ve ardından tam doz verilen bir grup gönüllüde ise etkinlik yüzde 90'a yükseldi. Bu farkın nedeni ise araştırılıyor.

NE ZAMAN BAŞLANACAK?
Birleşik Krallık'ta 4 milyon doz kullanıma hazır, 96 milyonu da ilerleyen zamanda teslim edilecek.

Ancak aşının güvenliği ilgili işlemler önümüzdeki haftalarda gerçekleşecek.

Aşılama için ilk sırada bakımevlerinde kalanlar ve personeli, ardından sağlık çalışanları ve 85 yaş üstü kişiler var. Plan, daha sonra yaş gruplarına göre işleyecek.