Norveç'in başkenti Oslo'nun merkezinde meydana gelen silahlı saldırının ardından 42 yaşındaki bir erkek gözaltına alındı. Saldırgan, cinayet, cinayete teşebbüs ve terör eylemleriyle suçlandı.

Gece hayatının yoğun olduğu bir bölgede meydana gelen saldırıda iki kişi öldü, 21 kişi de yaralandı. Polis yetkilileri, saldırıyı "radikal İslamcı terör" kategorisinde değerlendirdiklerini açıkladı.

Cumartesi günü yerel saatle 01:00 sularında, aralarında eşcinsellerin gittiği bir barın da bulunduğu üç noktada silah sesleri duyuldu. Popüler bir LGBTQ+ mekânı olan London Pub ile Herr Nilsen caz kulübü ve bir başka barın yakınında ateş açıldı.

Oslo'da bugün yapılacak Onur Yürüyüşü polis tavsiyesi üzerine resmi olarak iptal edildi. Ancak olay yeri yakınlarında yüzlerce kişi "Buradayız, kuiriz, yok olmayacağız" sloganlarıyla yürüdü. Olay yeri yakınına gökkuşağı bayrakları ve çiçekler bırakıldı.

Norveç polis teşkilatı istihbarat servisi, zanlının 2015'ten beri "radikalize olmuş İslamcı" şüphesiyle güvenlik güçlerince bilindiğini ve ruhsal sorunlar yaşadığını açıkladı. Polisin daha önceki açıklamasında da "Bunun nefret suçu olabileceğine dair nedenler var. Onur Yürüyüşü'nün hedef alınmış olup olmadığını, başka nedenlerin bulunup bulunmadığını araştırıyoruz" denildi.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere olayı "masum insanlara yönelik korkunç ve derinden sarsıcı bir saldırı" olarak nitelendirdi. Stoere, Facebook sayfasında, "Korku yaşayan ve yas tutan tüm eşcinsellere sesleniyorum: Hepimiz yanınızdayız" diye yazdı.

Kamu yayıncısı NRK'dan gazeteci Olav Roenneberg, "Bir adamın elinde bir çantayla geldiğini gördüm; eline bir silah aldı ve ateş etmeye başladı" dedi. Bardaki bir görgü tanığı, uçuşan cam parçalarının kendisine isabet ettiğini söyledi.

"Olay olduğunda London Pub'ın dış barındaydım. Bir el ateş edildiğini fark ettim ve bir cam parçası bana isabet etti. Gittikçe daha fazla ateş ediliyordu, ben de iç bara kaçtım ve mümkün olduğunca çok kişiyi yanıma almaya çalıştım" dedi.

Bir kadın Verdens Gang gazetesine silahlı saldırganın hedef aldığı kişilere dikkatlice nişan aldığını söyledi. "Olayın ciddi olduğunu anladığımda kaçtım. Yerde kanlar içinde hareketsiz yatan bir adam vardı" dedi.

Başka bir tanık da gazeteye, yerde başından yaralanmış çok sayıda insan gördüğünü söyledi. Norveç Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl olayın ülkeyi sarstığını söyledi. Mehl, "Norveç, herkesin bir Cumartesi gecesi dışarıda kendini güvende hissetmesi gereken bir güven topluluğudur" dedi.