ABD'de Trump taraftarı aşırılık yanlısı grupların ABD Kongre Binası'nı işgali dünyanın bir numaralı gündemi.

ABD'deki birçok senatör ve siyaset insanı, bunu bir darbe girişimi olarak nitelerken, seçilmiş başkan Joe Biden da, "Demokrasimiz, eşi benzeri görülmemiş bir saldırı altında" ifadesini kullandı.

Amerikan televizyonlarında yaşananlara ilişkin yorumlar ve analizler yapılmaya devam ediyor. Bunlar arasında NBC News'in kıdemli Washington muhabiri Andrea Mitchell'in yorumu, AKP iktidarını öfkelendirecek türden. 

'BUNU SÖYLEYEN ÜLKE, BİR DİKTATÖR TARAFINDAN YÖNETİLİYOR'
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, yaşanan olaylara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "ABD'deki olayları endişe ile izliyor; tarafları öncelikle sükunete davet ediyoruz. Daima hukuk ve demokrasi içinde sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye olarak her zaman hukuktan ve demokrasiden yana olduk; herkese de bunu tavsiye ederiz." ifadelerini kullanmıştı.

Mitchell, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un "endişe ile izledikleri" şeklindeki açıklamasını canlı yayında aktarırken şu ifadeleri kullandı:

Burada bir ironik durum var. Bunu söyleyen ülke, bir diktatör tarafından yönetilen, gazetecileri hapse atan, insan haklarını hiçe sayan, protestocuların, kadınlar ve diğer başkalarının hapishanelerde işkenceye uğramasını görmezden gelen bir yönetime sahip. Ve biz şimdi ABD’nin başkentinde (Washington'da) bir güruh yönetimi görüyoruz. Bu, şoke ediciliğin de ötesinde...