Toplumsal Dış Haberler

Ukrayna’da, Gürcistan’da, Beyaz Rusya’da Batı yanlısı faşist hareketlerle çevrelenmeye çalışılan Rusya, İkinci Dünya Savaşı’ndaki savaş suçları dosyasını yeniden açtı. Stalingrad’daki efsanevi Anavatan Direnişi gazileri ‘tanıklığa’ çağrılıyor.

Rusya’da, Vladimir Putin’in talimatıyla İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin Sovyet topraklarında işlediği savaş suçlarını araştıran bir komisyon kuruldu.

'SAVCILIĞA ÇAĞRILINCA ŞAŞIRDIK'
94 yaşındaki İkinci Dünya Savaşı Vasily’nin ailesi geçtiğimiz cumartesi posta kutularını kontrol ettiklerinde daha önceki adı Stalingrad olan Volgograd'ın savcılığından gelen bir celple karşılaştılar. Yaşlı Vasily, 17 Temmuz 1942 ile 2 Şubat 1943 arasında en az 1700 Sovyet vatandaşının Naziler ve işbirlikçilerince katledilmelerinin tanığı olarak 1 Aralık’taki duruşmaya çağrılıyordu.

Stalingrad kahramanının torunu Denis Chistyakov, Moscow Times’a verdiği demeçte koronavirüs salgını devam ederken yetkililerin böyle yaşlı bir adamı evine gelmek yerine kesin bir şekilde mahkemeye çağırmasına şaşırdıklarını söylüyor.

ANAVATAN SAVUNMASININ BİLİNMEYEN YÖNLERİ ARAŞTIRILACAK
Rusya’da son yıllarda İkinci Dünya Savaşı yıllarına dair bir arşiv taraması başlatıldı, hayatta olan savaş gazileri de bu bağlamda tanıklıklarını anlatmaları için çağrılabiliyor. Başkan Vladimir Putin’in desteği ve talimatıyla yürütülen çalışmalarda, Anavatan Savunması’nın bilinmeyen yönlerini açığa çıkarmayı, tanıtılmasını, dünyadaki bilinirliğinin artırılması hedefleniyor.

Hasta ve yaşlı olduğu için ailesi savcılığın celbinden Stalingrad’da savaşan ve daha sonra esir alınarak Doğu Almanya’ya gönderilen Vasily’e söz etmedi. Belgede Vasily gelmediği takdirde takip eden duruşmalara tekrar çağrılacağı bildirilse de henüz ikinci bir bildirim yapılmadı. Torunu da zaten Vasily’nin savaş anılarını anlatmaktan hoşlanmayan biri olduğunu söylüyor. Fakat yapılan çağrılar sadece yaşlı Vasily ile sınırlı değil.

‘HAYATTA KALAN TÜM GAZİLERE ÇAĞRI YAPILDI’
Volgograd’taki savcılık ofisi bu tür çağrıların bölgedeki hayatta kalan 80 gaziye de yapıldığını söyledi. Novata Gazetta’ya göre benzeri çağrılar ülkedeki tüm İkinci Dünya Savaşı gazilerine gönderiliyor.

Soruşturmalar, Stalingrad’daki de dâhil olmak üzere İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin işgal ettikleri Rus topraklarında yaptıkları zulümlere odaklanıyor.

BİLİNMEYEN BİR SOYKIRIM
Geçen ay Novgorod’un Kuzeybatı bölgesinde bu kapsamda faaliyete geçen ilk mahkeme, Zhestyanaya Gorka köyünde Sovyet vatandaşlarına uygulanan toplu katliamı bir soykırım olarak ilan etmişti.

ÖLENLER DE DÂHİL TÜM SAVAŞ SUÇLULARI TESPİT VE İFŞA EDİLECEK
Rusya Araştırma Komitesi Başkanı Alexander Bastrik’in Rusya’nın resmi haber ajansı RIA Novosti’ye geçtiğimiz temmuz ayında verdiği röportaja göre bu soruşturmaların amacının hayatta olsun olmasın, İkinci Dünya Savaşı’nın tüm savaş suçlularını tespit ve ifşa etmek olduğunu söylemişti.

'TARİHİ YENİDEN YAZMAYA ÇALIŞANLARA MEYDAN OKUYORUZ'
Bastrinik, soruşturmaların ayrıca tarihi yeniden yazmaya çalışanlara bir meydan okuma olduğunu ilan etti. Bastrinik daha önce bu döneme odaklanan tarihçilerin sadece arşiv kayıtlarından yararlandıklarını, yürüttükleri soruşturma sonucunda savaş gazilerinin sözlü tanıklıklarının da tarih yazıcılarının dikkatine sunulacağını söyledi.