Abhazya Devlet Başkanı Yardımcısı Aslan Bartsits, Raul Hacimba'nın Devlet Başkanı görevinden istifa ettiğini açıkladı.

SSCB'nin emperyalizm eliyle yıkılmasını takip eden yıllarda Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya’da Devlet Başkanı Yardımcısı Aslan Bartsits'ten kritik bir açıklama geldi. Bartsits, “Kanların dökülmemesi adına, cumhuriyetimizde en azından bir miktar istikrar olması adına Hacimba ilgili belgeyi imzalamayı kabul etti” diye konuştu.

İLGİLİ - Seçim sonuçlarını kabul etmeyen Abhazya muhalefeti Cumhurbaşkanlığı binasını bastı

Belgenin beklemeksizin yürürlüğe girdiğini vurgulayan Bartsits, Hacimba’nın ileride yapılacak seçimlere katılması olasılığı hakkındaysa, “Bunu çözeceğiz” ifadesini kullandı.

Bartsits ayrıca Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladislav Surkov’un da ‘durumu yatıştırmak için’ Abhazya’ya geldiği bilgisini verdi.

NELER YAŞANMIŞTI?
Abhazya Yüksek Mahkemesi geçen cuma günü 8 Eylül 2019’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunun sonuçlarının geçersiz olduğuna hükmederek, 22 Mart’ta seçimlerin tekrarlanması kararı aldı. Bu kararın öncesinde ise 35 sandalyeli parlamentoda yapılan oylamada, hazır bulunan 24 vekilden 19'u Hacimba'nın görevden ayrılması yönünde oy kullanmıştı. Milletvekillerinin kabul ettiği kararname taslağında cumhuriyetteki gergin sosyo-politik durumdan dolayı ve toplumdaki istikrarsızlaşmayı önlemek için Hacimba’ya görevi gönüllü olarak bırakması tavsiye edilmişti.

Abhazya'da, devlet başkanlığı seçiminin ikinci turu 8 Eylül 2019'da yapılmıştı. Seçimin sonucuna göre Hacimba oyların yüzde 47.39'unu, Alhan Kvitsiani ise oyların yüzde 46.17'sini almıştı. Göstericiler, muhalefet partisi Amtsakhara'nın adayı Alhan Kvitsinia'nın seçimin galibi olduğunu savunarak, seçimlerin iptal edilmesini istiyordu.