Toplumsal Dış Haberler

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Moderna'nın geliştirdiği Covid-19 aşısına kullanım onayı verdi. Bu EMA'nın izin verdiği ikinci Covid-19 aşısı.

18 yaşından büyükler için pazarlama izni verildiği belirtilen açıklamada, EMA’nın Beşeri İlaçlar Komitesi'nin (CHMP) aşının kalitesi, güvenliği ve etkinliği hakkındaki verileri kapsamlı bir şekilde değerlendirdiği belirtildi.

EMA İcra Direktörü Emer Cooke ise, "Bu aşı bize mevcut acil durumun üstesinden gelmek için başka bir araç sağlıyor" diye konuştu. "Salgının DSÖ tarafından ilan edilmesinden bu yana bir yıldan daha az süre içinde bu ikinci pozitif aşı tavsiyemiz, dahil olan herkesin çabalarının ve bağlılığının bir kanıtıdır" diyen Cooke, “Çok büyük bir klinik çalışma... Moderna'nın Covid-19 aşısı 18 yaşından büyük insanlarda COVID-19'u önlemede etkili olduğunu gösterdi. Deneye toplamda yaklaşık 30.000 kişi katıldı. Yarısına aşı yapıldı ve yarısına sahte enjeksiyon yapıldı. İnsanlar aşı mı yoksa sahte enjeksiyon mu yaptırdıklarını bilmiyorlardı. Etkinlik, daha önce enfeksiyon belirtisi olmayan 18 ila 94 yaşları arasındaki yaklaşık 28 bin kişide hesaplandı" bilgilerini de verdi.