Toplumsal Dış Haberler

Kuzey Kıbrıs'taki seçimlerin 11 adaylık ilk turu, geçtiğimiz pazar günü yapılmıştı. Yüzde 58'lik bir katılım oranıyla heyecandan uzak geçen seçimi AKP'nin desteklediği Ulusal Birlik Partisi (UBP) Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı'yı az bir oy farkıyla birinci kapatmıştı. Ancak, adaylardan hiçbiri yüzde 50 + 1 kuralını sağlayamadığı için seçim ikinci tura kalmıştı.

Bugün iki adaylı ikinci tur yapılıyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), saat 15.00 itibarıyla ülke genelindeki seçime katılım oranının yüzde 46.31 olduğunu açıkladı. Seçimler, Kuzey Kıbrıs için önemli bir eşik olsa da halkın seçimden bir beklentisinin olmadğı gözlenebiliyor. 

AKINCI: BUGÜNÜ UMARIM GURUR GÜNÜ OLARAK ANIMSARIZ
Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için Şehit Ertuğrul İlkokulu 223 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Oy kullanma işleminin ardından basına demeç veren Akıncı, seçim süreci boyunca emeği geçen basın mensupları, sandık görevlileri ve adayların yanında yer alan herkese teşekkürlerini iletti.

Akıncı, daha önce dillendirdiği ve Kıbrıs Türk demokrasisi açısından bir daha yaşanmamasını temenni ettiği şeyleri tekrarlamayacağını ifade ederek, “Umarım Kıbrıs Türkleri olarak ileride bir gün geriye dönüp 18 Ekim 2020’ye baktığımızda bugünü Kıbrıs Türk demokrasisinin gurur günü olarak anımsarız” dedi. Akıncı, sözlerini, “Sonuçların adamıza ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ederim”  ifadeleriyle sonlandırdı.

TATAR: HERKESİN CUMHURBAŞKANINI SEÇMELİYİZ
AKP destekli Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar ise, Şehit Tuncer İlkokulu 140 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Oy kullanma işleminin ardından basına demeç veren Tatar, seçimin ilk turunda yüzde 58’lik bir katılımın olduğunu hatırlatarak bunun çok az bir oran olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ‘erken seçim’ olmadığını vurgulayarak halkı sandığa davet eden Tatar, bu seçimin yüksek bir katılımla gerçekleşmesinin öneminin altını çizdi.

“Önemli olan irademizi yansıtıp dünyaya mesaj vermektir” diyen Tatar, “Bugüne kadar doğru kararın ne olduğunu anlatmaya çalıştık; bütünleştirici, uzlaşıcı, herkesin cumhurbaşkanı olacak kişiyi seçmeliyiz” ifadelerini kullandı.