Kuzey İrlanda'daki parlamento seçimlerini, Birleşik Krallık’tan ayrılıp İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmeyi savunan Sinn Fein kazandı. İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (İRA) siyasi kanadı olduğu değerlendirilen Sinn Fein, parlamentoda 27 sandalyeye elde ederken, karşıt görüşteki Demokratik Birlik Partisi (DUP) 24'te kaldı. Sadece iki koltuk için sonuçlar netleşmemişken, Sinn Féin'in en az bir koltuk farkla parlamento çoğunluğunu kazandığı kesinleşti.

Kısa Dalga’da yer alan haberde bölge parlamentosunda ilk kez çoğunluğa sahip olan ayrılıkçı parti, seçim sonuçlarını 'çok önemli bir değişim anı' olarak niteledi. Parti, ilerleyen dönemde Birleşik Krallık'tan ayrılmanın ve 'birleşik bir İrlanda' mefhumunun kamuoyunda dürüst bir şekilde tartışılması çağrısı yaptı.

İrlanda parlamentosunda ayrılıkçı bir partinin ilk kez çoğunluk kazanması, bölgenin Londra'dan doğrudan ayrılacağı anlamına gelmiyor. Birleşik Krallık'tan ayrılma için gereken referandumun Britanya hükümetinden onay alması gerekiyor. Ancak IRA'nın eski siyasi kanadının parlamento çoğunluğunu kazanması, Protestan nüfus tarafından desteklenen Britanya yanlısı partilerin asırlık hâkimiyetine son verilmiş olması açısından çok büyük bir sembolik önem taşıyor.

SİYASETİMİZ VE HALKIMIZ ADINA TANIMLAYICI BİR AN

Nitekim sonuçların netleşmesi sonrasında Sinn Féin'den gelen açıklamalarda da bu vurgu yer aldı. Sinn Féin'in başkan yardımcısı olan ve Kuzey İrlanda'daki bölgesel hükümetin yeni başbakanı olma ihtimali bulunan Michelle O'Neill, "Bugün çok önemli bir değişim anını temsil ediyor. Siyasetimiz ve halkımız adına tanımlayıcı bir an" dedi. O'Neill, partinin Kuzey İrlanda bölgesinin Birleşik Krallık'tan ayrılıp İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmesi amacı hakkında 'artık dürüst bir tartışma yapılması gerektiğini" söyledi. Bir gazetecinin 'bölgenin ilk milliyetçi başbakanı olmayı bekleyip beklemediğine' dair sorusunu "Halk kararını verdi" diye yanıtladı.

KORKMAYIN. GELECEK HEPİMİZ İÇİN AYDINLIK

Sinn Féin lideri Mary Lou McDonald ise ilk açıklamasında Britanya'yla birliği savunanlara seslenerek, "Korkmayın. Gelecek hepimiz için aydınlık" dedi. McDonald, bölgedeki ekonomik sorunlara işaret ederek, şu an hükümeti kurup işler hale getirmek yönünde kolektif bir sorumluluk olduğunu söyledi. "Oyun oynamanın zamanı değil, yetişkin ve mantıklı, ortaklık siyasetinin zamanı. Halkın istediği şey bu" diyerek, bölgesel hükümetin kurulmasının uzatılmaması çağrısında bulundu.

Demokratik Birlik Partisi'nin, Kuzey İrlanda ile İngiltere'nin geri kalanı arasında ticari engeller yaratan Brexit müzakerelerinde oynadığı rol nedeniyle oy kaybettiği belirtiliyor.

İSKOÇYA'DAN DESTEK: GERÇEKTEN TARİHİ BİR SONUÇ

Öte yandan, Sinn Féin'in zaferi, kendisi de Birleşik Krallık'tan ayrılmak için kampanya yürüten İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon memnuniyetle karşılandı. Sturgeon, Sinn Féin'i tebrik eden ilk isimlerden biri oldu; Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Gerçekten tarihi bir sonuç" ifadelerini kullandı.

Kuzey İrlanda'da bölgesel hükümette iktidar paylaşımı şat koşulmuşken, Londra yanlısı DUP'la yaşanacak anlaşmazlıklar nedeniyle başbakanın belirlenmesinin aylar sürebileceği belirtiliyor. Sinn Féin, IRA'yla bağlantıları nedeniyle İrlanda sınırının her iki tarafında uzun yıllar dışlanmış olsa da, 1998'deki Hayırlı Cuma Anlaşması sonrasında ekonomik sorunlar, sağlık hizmetleri, yaşam maliyeti gibi gündelik hayata dokunan meselelere odaklanarak Kuzey İrlanda'nın en popüler partisi haline geldi. Son seçimlerde de, ayrılıkçı bir program izlemek yerine ekonomik kaygılara odaklandı.