Küba iki aşı adayının 3. faz çalışmalarından umut verici sonuçlar elde etti. Ülkede, 1,7 milyon Havanalıyı toplu bir şekilde aşılamaya başlamak için adımlar şimdiden atılmaya başlandı.

Küba sağlık otoriteleri Havana'da başlayacak olan yaygın aşılama çalışmaları için her bir kliniğin günde 85 hastayı aşılayabilecek şekilde hazırlandığını bildirdiler. Yaygın aşılama çalışmalarının ilk aşamasında Havana'da yaşayan yaklaşık 1,7 milyon insanın Ağustos ayına kadar aşılanması öngörülüyor.

Ülkede Covid-19’a karşı 5 aşı çalışması bulunuyor. Soberana 1, Soberana 2, Soberana plus, Abdala ve Mambisa adı verilen bu aşıların, sadece virüsü değil dünyada yaygın olarak görülen "aşı eşitsizliği"ni de yenmesi bekleniyor.

150 BİN KİŞİYLE ÇALIŞMA YÜRÜTÜLDÜ
Bu aşılardan Soberana 2 ve Abdala, faz 3 klinik çalışma aşamasında güvenle ilerliyorlar. Mart ayının sonlarından itibaren Havana ve Santiago de Cuba eyaletlerinde yaklaşık 130 bin kişiyle sürdürülen faz 3 çalışmaları ve sağlık sektöründe çalışan yaklaşık 150 bin kişiyle yürütülen müdahale çalışmalarında güvenilir ve etkili sonuçlar alındı. Bu sonuçlar Kübalı bilim insanlarını bu aşıları halkın tamamını kitlesel olarak aşılamaya başlamak konusunda cesaretlendirdi.

NÜFUSUN TAMAMI AŞILANACAK
Bu çalışmalar bir sağlık seferberliği şeklinde örgütlenecek ve sağlık alanındaki okullarda okuyan öğrenciler de bu çalışmalara destek olacaklar. Küba yıl sonunda kadar nüfusunun tamamını aşılamayı hedefliyor. Bu hedefe kendi ürettiği aşılarla ulaşmayı başarması, hiç şüphesiz ki, ada ülkesinin sağlık alanında sosyalizmle ulaştığı başarıları taçlandıracak.