Latin Amerika ülkesi Kolombiya’da Anayasa Mahkemesi, hamileliğin ilk 24 haftasında kürtajın yasal olduğuna karar verdi. Beşe dört oyla alınan karar, kadınlar tarafından tarihi bir zafer olarak nitelendirildi ve Anayasa Mahkemesi önünde kutlamalar düzenlendi.

Kolombiya’da daha önce kürtaja yalnızca hamilelerin hayatı ve sağlığı için bir risk oluşturması durumunda ya da tecavüz halinde izin verilmekteydi. Bu karar ile Kolombiya, Meksika ve Ekvador’un ardından Kolombiya kürtaj yasağını kısmen kaldıran son Latin Amerika ülkesi oldu.

'26 BİN 223 GÜVENSİZ KÜRTAJ'

Guardian’ın haberine göre, Mahkemeden paylaşılan açıklama şöyle: 

Kongre ve hükümet hamile kadınların haklarını korumakla yükümlüdür. Buna aile planlama hizmetleri, kürtajla ilgili engellerin kaldırılması ve evlat edinme hizmetlerine destek de dahildir.

Uluslararası Af Örgütü’nün Amerika Direktörü Erika Guevara-Rosas açıklaması şöyle:

Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bu kararı, haklarının tanınması için onlarca yıldır mücadele eden Kolombiya’daki kadın hareketi için tarihi bir zafer olarak kutluyoruz.

Kararın ardından kadınlar Bogota şehir merkezinde bulunan Kolombiya Anayasa Mahkemesi önünde kutlama yaptı.

Kolombiya’da her yıl 400 bin kadar kişinin kürtaj olduğu ve bunların sadece yüzde 10’unun yasal olarak düzenlendiği tahmin ediliyor. Kürtaj hakkını savunan Profamilia’ya göre 2020 yılında ülke genelinde en az 26 bin 223 güvensiz kürtaj oldu.