Doğalgaz zengini ülkede üretiminin talebi karşılamaması sonrasında yaşanan sıkıntılara yüzde 50’lilik zamla çözüm bulununca ülkede tepkiler çığ gibi büyüdü. Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin istifa ettiği açıklandı. 

Ancak istifa haberine rağmen protestolar son bulmayınca 32 senedir ülkeyi yöneten Kazakistan'ın Kurucu lideri Nursultan Nazarbayev'in, bu akşam için “Bu gece sert müdahale yapacağım, Kazakistan halkının beni destekleyeceğinden eminim” açıklaması gerginliği daha da artırdı. 

Bazı zengin isimlerin özel uçaklarla Rusya’ya geçiş yaptığı FlightRadar programıyla tespit edildi. Muhalefet liderleri ise iki büyük kentin kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı. Bazı polisler göstericilerin tarafına katılırken, göstericiler müdahale eden askerleri de rehin aldıklarına dair görüntüler paylaştı. 

Ayrıca bazı büyük fabrikalarda işçiler greve başladı. 2 milyon nüfuslu Almata Uluslararası Havalimanı göstericilerin kontrolüne geçti. Almata'da göstericiler hükümet binasını da yaktı. Ayrıca gösteri yapan insanlar Almatı'da Mir24 TV kanalını ele geçirerek ülke genelinde canlı yayın talep etti. 

Doğalgaz zammıyla başlayan gösterilerin artık, alım gücünün düşük olması, hayat pahalılığı ve tek adam yönetiminin olmasına itirazlar üzerinden devam ettiği aktarıldı.