ABD’nin verilen sürede söylediklerini yerine getirmemesi üzerine, KDHC lideri Kim Jong-un, Çarşamba günü açıklama yaptı ve ülkesinin nükleer programa devam edeceğini, yeni bir "stratejik silahı" kısa zamanda tanıtacağını ifade etti.

BBC Türkçe’nin Devlet haber ajansı KCNA'da aktardığına göre, nükleer silahlardan arınma müzakerelerinin yeniden başlaması için Washington'a yıl sonuna kadar verilen süre doldu.

Hafta sonu iktidardaki İşçi Partisi liderleriyle dört gün süren bir toplantı yapan Kim Jong-un, burada ABD'nin verilen sürenin sonuna kadar yaptırımları yumuşatmak için bir adım atmadığını ve müzakereleri yeniden başlatmak yerine "yeni bir yol deneyebileceğini" söylemişti.

ABD'li askeri yetkililer de, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin 2017'de ara verdiği kıtalar arası balistik füze denemelerine yeniden başlayabileceğini belirtmişti.

KCNA'ya göre Kim Jong-un, ABD'nin "gangsterlerinkine benzer taleplere ve yaptırımlara devam ederken bir yandan da Güney Kore'yle ortak tatbikatlar yapması sebebiyle Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti 'nin kendisini sınırlandırmasına gerek olmadığını" söyledi.

KDHC'nin nükleer silahlarını geliştirip caydırıcılığını artıracağını belirten KDHC lideri, diyalog kapısını da açık bıraktı. Yeni silah çalışmalarının kapsam ve derinliğinin ABD'nin atacağı adımlarla yakından bağlantılı olarak koordine edileceğini söyledi.

Bu açıklamadan birkaç saat sonra, tátil yaptığı Florida'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Donald Trump, Kim Jong-un'un nükleer silahtan arınma konusunda verdiği sözleri tutacağına inandığını söyledi:

"Nükleer silah konusunda bir anlaşma imzaladık. "Nükleer silahtan arınma" Singapur'da imzalanan bu anlaşmanın ilk cümlesiydi. Bence sözünün eri bir adam."

Trump, Kim Jong-un'la birbirilerini "sevdiklerini" ve "çok iyi bir ilişkileri olduğunu" söyledi:

"Göreceğiz. Kim Jong-un'la çok iyi bir ilişkim var. "Noel hediyeleriyle" ilgili bazı mesajlar gönderdiğini biliyorum. Umarım bu Noel hediyesi güzel bir vazodur. Başka bir şey yerine bir vazoyu tercih ederim. Bilmiyorum ama bakın o beni seviyor, ben de onu seviyorum. Biz anlaşıyoruz. O kendi ülkesini temsil ediyor, ben kendi ülkemi temsil ediyorum. Yapmak zorunda olduğumuz şeyi yapıyoruz."

ABD Savunma Bakanı Mike Pompeo da Kuzey Kore'nin "Doğru bir tercih yaparak barışı seçeceğini umduğunu" söyledi.

ABD İLE MÜZAKERELER NASIL BU NOKTAYA GELDİ
2018'de Singapur'da görüşen Kim Jong-un ve Donald Trump, "Kore yarımadasının tamamen nükleer silahtan arındırılması" üzerine muğlak ifadelerin yer aldığı bir bildiriyi kabul etmiş ve ABD ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore'nin resmi adı) arasında yeni bir ilişki geliştirme konusunda uzlaşmıştı.

İki lider bu görüşmenin ardından Şubat 2019'da Vietnam'da bir araya gelmiş, KDHC'nin nükleer silahlardan arındırılmasını görüşmüştü.

Son olarak Haziran ayında, planda olmayan şekilde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Güney Kore'yi birbirinden ayıran askerden arındırılmış tampon bölgede bir araya geldiler.

Ancak yaptırımların hafifletilmesi ve KDHC'nin nükleer silahlar konusunda geri adım atmasını içeren görüşmelerde ilerleme sağlanamadı. Pyongyang, Washington'a yaptırımlarla ilgili adım atması ve müzakerelere yeniden başlamak için 2019'un sonuna kadar süre verdi.

KDHC yeniden kısa menzilli füze denemelerine başladı, iki ülkeden karşılıklı sert açıklamalar geldi.

Tartışmalar sırasında Kim Jong-un, Trump için "bunak" derken Trump da Kuzey Koreli mevkidaşına "roket adam" benzetmesi yaptı.