Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Devlet Başkanı Kim Jong-un’un ailesinin köklerinin dayandığını iddia ettiği ‘kutsal’ dağın yakınındaki Samjiyon şehrinin açılışını kutladı. Kim Jong-un’un ‘imza projesi’ olan kent, devlet haber ajansları tarafından ‘modern uygarlığın simgesi’ olarak tanıtıldı.

‘Sosyalist ütopya’ olarak tasarlandığı belirtilen şehrin içinde evler, apartmanlar, oteller, kayak merkezi, kültürel ve tıbbi merkezler yer alıyor.

KCNA haber ajansı, 4 bin aileye ev sahipliği yapması planlanan Samjiyon’un, kamu ve sanayi binalarından oluşan 380 bloğun ‘yüzlerce hektarlık bir alana’ inşa edildiğini aktardı.

Samjiyon şehrinin inşası, KDHC'nin ekonomik bakımından kendine yettiğini göstermek isteyen Kim Jong-un’un en büyük projelerinden biri olarak görülüyordu.

İnsan hakları aktivistleri ise, şehrin inşası içi ‘köle iş gücü’ kullanıldığını, inşaatta çalışanların ücret almadıklarını ve iyi beslenmediklerini savundu. Çalışanların, İşçi Partisi’ne üye olma veya üniversiteye gönderilme vaadiyle, 10 yıl süreyle günde 12 saat çalıştırıldıkları da iddialar arasında.

Ancak şehrin tamamlanması Pyongyang’ın nükleer programını durdurmak amacıyla uygulanan yaptırımlar sebebiyle beklenenden uzun sürdü. Açılışın, İşçi Partisi’nin 75. kuruluş yıldönümü olan 2020’ye yetiştirilmesi amaçlanmıştı.

ABD’YE UYARI: ZAMAN AZALIYOR
Nükleer müzakereleri kurtarmak için ABD’ye ‘zaman azalıyor’ uyarısında bulunan KDHC, “Bizden nasıl bir yılbaşı hediyesi alacakları tamamen kendi kararlarına bağlı” mesajını verdi. Nükleer müzakerelerin devamı konusunda ABD’ye yıl sonuna kadar verilen sürenin dolmasına az bir zaman kala, Pyongyang’dan meydan okuyan bir açıklama geldi.

KDHC Dışişleri Bakanlığı ABD işleri sorumlusu Ri Thae Song, ABD’nin zaman kazanmak adına müzakere önerilerini tekrarladığını ancak gerçekçi çözümler sunmadığını söyledi. Ri, kendileri için önemli bir getirisi olmadığı takdirde Kuzey Kore’nin nükleer diplomasiyi sürdürme niyetinde olmadığını vurguladı.