Toplumsal Dış Haberler

Cihatçı Taliban örgütünün Kabil'de kontrolü ele geçirmesinin ardından havalimanı işletmesinin kimler tarafından devralınacağı tartışma konusu olmuştu.

Türkiye de havalimanı işletmesine talip olduğunu pek çok platformda dile getirmişti. AFP, Katar'a ait bir jetin, havalimanının yeniden işler hale getirilmesini görüşmek üzere teknik bir ekiple Kabil'e indiğini duyurdu.

AFP’ye konuşan bir kaynak, "Havalimanının işletilmesi ve güvenliği konuları üzerinde yapılan görüşmeler devam ediyor" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Kabil Havalimanı'nın işler ve açık halde kalması konusunda Türkiye ve Katar ile çalıştıklarını söylemişti.

Toplumsal'ın geçtiğimiz günlerdeki haberine göre de Türkiye'nin, Taliban'ı resmen tanıma karşılığında Kabil Havaalanı'nı Katar'la ortak işleteceği öne sürülmüştü.

ANLAŞMA YAKIN
Middle East Eye’dan Ragıp Soylu’nun Ankara’da iki kaynağa dayandırdığı haberine göre Türkiye Taliban yönetimini resmen tanıyacak.

Taliban ile varılan anlaşma taslağına göre Ankara, havalaalanında  güvenliği özel bir şirket aracılığıyla sağlayacak. Havaalanını Katar'la ortaklaşa işletecek.

Taslak anlaşma, ABD'nin geri çekilmesinin önümüzdeki hafta tamamlanmasının ardından kesinleşecek.

Katar jetinin Kabil Havaalanı'na inmesi, anlaşmaya son şeklinin verilmesinin yakın olduğunu gösteriyor.